Josefin såg den vita älgkon i Månsbyn

En vit älgko rör sig i skogen kring Månsbyn. Josefin Hjemdahl fångade den på film.

Josefin Hjemdahl.

Josefin Hjemdahl.

Foto: Privat

Kalix kommun2019-09-30 20:05

Josefin Hjemdahl har nyligen tagit jägarexamen och det var på ett pass, vid åtta-tiden söndag morgon, som hon såg den vita älgkon.

Jaktlaget visste sedan tidigare att den vita älgkon finns i området och de har valt att freda den. 

Den aktuella morgonen hade den setts i området, dock en bit från där Josefin Hjemdahl befann sig, det skulle dock komma att ändras.

– Den vita älgkon dök plötsligt upp från riset och sprang rakt mot mig där jag satt, en hund kom hack i häl på henne, säger Josefin Hjemdahl som satt tyst och stilla och dessutom i motvind från älgen, vilket kanske förklarar att den inte märkte av henne och därför kom så nära jakttornet.

Josefin Hjemdahl tog fram telefonen och filmade händelsen.

– Jag vet faktiskt inte, säger Josefin Hjemdahl apropå frågan hur hon hann tänka att hon ska filma, hon fortsätter:

– När vi har pratat om den vita älgen så har jag tänkt att jag skulle vilja se den, och så dök den upp! Det var jättekul, det är ju ovanligt med vita älgar här uppe, och att den dessutom kom så nära, jag har bara sett vita älgar på film tidigare.

Helt klart har hon chansen att få se mer av den vita älgen:

Josefin Hjemdahl, som bor i Skellefteå men som tillsammans med sambon som är från Månsbyn, bygger hus i Månsbyn då paret ska bosätta sig där.

– Det är jättekul, säger Josefin Hjemdahl.

Vita älgar finns huvudsakligen i Värmland och Visit Värmland, som är Värmlands officiella besökssida, skriver att vita älgar är ovanliga men att man räknar med att det finns cirka 100 stycken i Sverige och då främst i Värmland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!