Fritidsgården Frizon - så ser förslaget ut

Fritidsgården Frizon - nu finns förslag om att utöka verksamheten.

Lisa Sandberg, Linn Pekka, Rick Larsson, Roger Sångberg samt, sittande, Karl-Göran Lindbäck.

Lisa Sandberg, Linn Pekka, Rick Larsson, Roger Sångberg samt, sittande, Karl-Göran Lindbäck.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2020-01-29 09:35

Fritidsgården Frizon är för ungdomar från sjunde klass till 20 år, tre eftermiddagar/kvällar i veckan.

Under år  2019 hade fritidsgården - som har bland annat musikstudio, film/fotoredigering, dans, tv-spel, pingis, pyssel, konstrum och kök med bakutrustning - 5 375 besök.

2019 lockade verksamheten lika många tjejer som killar.

– Vi jobbar aktivt för att få det jämställt, säger fritidsledaren Lisa Sandberg som är ute i skolorna och träffar ungdomar.

Fritidsledaren Linn Pekka berättar att de nu arbetar aktivt på gymnasieskolan, för att locka fler där.

– På Frizon finns inga "tjejaktiviteter" eller "killaktiviteter", det finns aktiviteter. Vi jobbar för att motverka machokulturen och där är vi alla förebilder. Aktiviteterna är verktyget, gemenskapen är målet, säger Roger Sångberg, verksamhetsansvarig vid Frizon.

Har ni resurser för att göra det ni vill göra?

– Med mer resurser skulle vi kunna ha öppet fler dagar i veckan, med samma höga kvalitet som i dag, så klart, säger Roger Sångberg.

Politiker i fritids- och kulturnämnden har uttryckt önskemål om utökade öppettider på Frizon.

Karl-Göran Lindbäck, fritids- och kulturchef Kalix kommun, säger att förslaget i budgetberedningen är att förstärka fritidsgården med en personal.

– Det betyder mycket att vi har den här fina verksamheten, inte minst i förebyggande syfte, och med en personal ytterligare skulle Frizon kunna ha öppet en dag till i veckan, säger Karl-Göran Lindbäck.

Beslut om budgeten tas senare.

Fritidsledaren Rick Larsson får utmärkelsen Årets brobyggare 2019.

Ur motiveringen:

"För att med sitt varma och öppna tillvägagångssätt, uppnått dom uppsatta målen för den aktivitetsbaserade arbetsmodellen till för att stärka preventionsrollen för ungdomsverksamhet.  För stor visad förståelse av syftet och en balans av ett konsekvent utförande, med hög nivå av kvalité men samtidigt med den egna och stolta prägeln. För att ha inkluderat och integrerat en stor mängd individer till en gemenskap, genom mångfald av aktiviteter. Aktiviteter som givit grupper och individer som deltagit ett forum att möta varandra som jämlikar under respektfulla former oavsett deras förutsättningar och olikheter. För sin ambassadörsroll till kommunen, sambandet som skapats och broar som byggts besökare mellan, till verksamheten, Kalix och till hela samhället."

– Det är alltid kul att få känna sig uppskattad, det ger lust att driva på ännu mer, säger Rick Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!