Fordonsprogram får unik certifiering

Fordonsprogrammet i Kalix har skrivit kontrakt om QMT-certifiering, som innebär att eleverna får tillgång till den senaste tekniken.

Leif Holmquist, Niklas Ekersund, Erik Vestman, Peter Persson och i hytten Marjo Ekorre.

Leif Holmquist, Niklas Ekersund, Erik Vestman, Peter Persson och i hytten Marjo Ekorre.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2019-10-24 21:47

QMT står för "Qualified Machine Technician" och QMT-certifiering innebär, kortfattat, ett samarbete mellan branschorganisationen Maskinleverantörerna som representerar företag som säljer olika typer av mobila arbetsmaskiner och skolor runt om i landet.

Fordonsprogrammet vid gymnasieskolan i Kalix är den elfte skolan i landet som blir certifierad, närmaste skola med certifieringen finns i Skellefteå.

De har redan fått en hjullastare, men väntar en av ännu senare modell, och grävmaskin kan också komma i fråga.

En motor och en framaxel har också anlänt.

– Vi får tillgång till teknik och material som vi inte annars skulle ha tillgång till, det gör att vi kan hålla oss med det senaste i branschen utan att köpa in det och det ökar kompetensen hos våra elever, säger Niklas Ekersund, lärare.

– Det är en kvalitetssäkring av utbildningen, säger Erik Vestman, lärare.

– Det här gör att en liten ort som Kalix har en utbildning som konkurrera med vilken stor skolas utbildning som helst, säger Peter Persson, lärare.

En annan viktig sak i sammanhanget uppges vara att det varit svårt att få in fordon på den tunga sidan, det är som regel fordon som inte kan stå stilla längre stunder, medan personbilssidan är lättare att lösa.

Marjo Ekorre är rektor vid utbildningen och hon säger att certifieringen ger nya möjligheter.

– Det är en "win-win-situation" eftersom våra elever får tillgång till den senaste tekniken och branschen får arbetskraft som är utbildad i den senaste tekniken., säger Marjo Ekorre.

Alla skolor med fordonsutbildning har haft möjlighet att ansöka om QMT-certifiering och 14 har tagits ut för den.

Leif Holmquist, representant för Maskinleverantörerna, säger att branschens behov av mekaniker är stort de närmaste åren, det går ut långt färre elever jämfört med vad som efterfrågas.

– Ett 30-tal skolor var intresserade av QMT-certifieringen. Att Kalix valdes ut hänger också samman med att här finns erfarna, kunniga lärare som vill jobba med maskiner, säger Leif Holmquist.

Fordonsprogrammet har tolv platser varje år varav fyra på tunga fordon och åtta på personbil och sedan ett år tillbaka finns utbildningen i Naturbruksgymnasiets lokaler.

Intresset för utbildningen är stort.

– I fjol hade vi rekordmånga sökande, 25 förstahandssökande, säger Peter Persson som tillägger att de gärna ser fler tjejer som sökande, nu finns det en tjej i årskurs ett och en tjej i årskurs två.

– Det här är ett yrke som passar ypperligt även för tjejer, säger Peter Persson.

Kontraktskrivning. Leif Homquist och Marjo Ekorre.
Kontraktskrivning. Leif Homquist och Marjo Ekorre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!