"Det for upp som en svetslåga i trätopparna"

Vithedens skjutbana utanför Kalix har ännu en gång vandaliserats. I helgen slog förövare sönder fönster och satte eld på gasoltuber.

Räddningstjänsten tvingades under helgen rycka ut till Vithedens skjutbana norr om Kalix efter att någon slagit sönder fönster och satt eld på gasoltuber.

Räddningstjänsten tvingades under helgen rycka ut till Vithedens skjutbana norr om Kalix efter att någon slagit sönder fönster och satt eld på gasoltuber.

Foto: Carl Holmqvist

Kalix kommun2019-10-01 17:35

Men det är inte första gången som Kalix gevärsskytteförening drabbas. Det här handlar om återkommande besök, uppger Leif Sandberg, kassör i klubben.

– Det här händer varje år. På hösten kommer det alltid nya "stjärnor" som vill titta vad vi har vi våra hus, säger Leif Sandberg.

I helgen fick Kalix gevärsskytteförening besök av vandaler vid minst två tillfällen. Vid det första tillfället i lördags hade de objudna gästerna brutit sig in i klubbens lokaler och gjort upp en eld i grillring i ett vindskydd som finns på området. I elden hade de placerat en mindre gasoltub.

Det här upptäcktes av medlemmar i pistolskytteklubben.

– De var så kloka att de sköt hål på den där gasoltuben så att gasen for ut.

På söndagen var det dags igen. Den här gången blev Leif Sandberg och kamrat till honom ögonvittnen.

– När vi kom nära såg vi att det var en större tub, en ståltub, som låg på brasan och vi backade vi därifrån. Vi tänkte att det inte var så  hälsosamt att stå så nära om det smäller.

När Leif Sandberg var i telefon med räddningstjänsten brast ventilen i gasoltuben.

– Det for upp som en svetslåga i trätopparna till den brann ur. Som tur var brann det inte in i vindskyddet.

Räddningstjänstens personal kunde kort därefter släcka branden och säkra gasolflaskan.

– Det här är så tråkigt. Vi får laga dörrar och fönster efter dem varje år. Det kostar pengar och för en ideell förening är det givetvis tufft, säger Leif Sandberg som tillsammans med kamraten noterade ett registreringsnummer på ett fordon de såg när de anlände till skyttebanan.

Norrbottens Media har sökt ansvarig vid polisen för en kommentar. 

Karta: Kalix
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!