De rasar om hanteringen av sparkade chefen

Avhoppade hemvärnsmän rasar över hur Försvarsmakten hanterat hemvärnschefen som fick sparken.

Kurt Henriksson, Kalle Morin, Micke Gustavsson, Carl Otto Gählman och Ragnar Hjelm.

Kurt Henriksson, Kalle Morin, Micke Gustavsson, Carl Otto Gählman och Ragnar Hjelm.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2020-02-24 21:30

Vi har berättat att en hemvärnsman som haft en chefsroll inom Hemvärnet har fått sparken och att ett antal hemvärnsmän har hoppat av i protest mot detta.

Härom dagen samlades ett tiotal av dem, alla med förflutet i samma hemvärnskompani, till en middag på restaurang.

Många har varit med i Hemvärnet under många år.

– Jag kände när det här hände att det är inte rätt, så här får det inte gå till, därför lämnade jag Hemvärnet nu. Jag blev stab- och trosschef och jag ska fylla 70 år och jag skulle då övergå till veteranerna. Vi har under vår chefs ledning utvecklats och gått framåt, en förklaring till det är att han hade den fina förmågan att se varenda soldat och att alla ska "vara med på tåget", säger Kurt Henriksson.

– Vi hade bra närvaro på övningarna och bra anda i gruppen. Det är lång erfarenhet och mycket kompetens som gått förlorad i och med de många avhoppen, säger Micke Gustavsson.

Det har funnits synpunkter från gruppen, framförda till ledningen, och de har bland annat handlat om nivån på övningarna.

– Övningarna var inte utvecklande för oss som varit med en längre tid, de utgick hela tiden från basnivå och vi efterlyste fler och andra övningar men vi fick aldrig den kompetenshöjningen, säger Carl Otto Gählman som tillägger att missnöjet kring detta eskalerade.

En annan fråga handlade om en hastigt inställd årlig hemvärnsfest och ytterligare en om flytt från ett varmförråd till ett kallförråd.

– Hemvärnsfesten är mycket uppskattad och ett viktigt andningshål i vardagen för många. Kallförråd är dåligt på många sätt. Vi förlorar torkmöjligheten, radioapparater ska inte stå där det är fuktigt och syrgas ska inte stå kallt, säger Carl Otto Gählman.

De enskilda frågorna till trots, uppsägningen uppges vara orsaken till avhoppen.

– Uppsägningen av chefen blev droppen för många av oss, säger Micke Gustavsson.

– Chefen stod framför oss och tog vårt parti och ledningen valde att skjuta budbäraren, säger Carl Otto Gählman.

– Brevet om uppsägningen, som var en arkebusering eller avrättning, gick ut till samtliga soldater, säger Ragnar Hjelm.

Flera säger att just den saken, hanteringen, är anmärkningsvärd.

Det är överste Jonny Lindfors, chef vid Norrbottens regemente I19, som står bakom beslutet att säga upp hemvärnsavtalet med hemvärnsmannen.

I beslutet sägs att hemvärnsmannen har varit föremål för särskild uppföljning men problematiken uppges ha fortsatt.

Problematiken beskrivs vara misstanke om missbruk av Försvarsmaktens ekonomi genom inköp där verifikationer saknas och genom avtal om anställning utan mandat, vidare ska hemvärnsmannen ha bedrivit verksamhet och delat ut antagningsbevis utan att ha vederbörlig utbildning för det och slutligen ska han ha bedrivit ett destruktivt ledarskap.

"(Namnet) bygger konsekvent sitt ledarskap på att högre chef är fienden. (Namnet) driver en egen agenda vilket skapar konflikter inom bataljonen och mellan kompaniet och utbildningsgruppen. (Namnet) har vid ett flertal tillfällen undanhållit och/eller förvanskat information från bataljon och utbildningsgrupp" står det i beslutet.

Avslutningsvis sägs att mannen inte lever enligt Försvarsmaktens värdegrund och uppförandekod, där bland annat att vårda förtroendet befattningen innebär, att visa respekt mot alla och att bidra positivt till gruppens förmåga och resultat ingår.

Vi har sökt mannen det handlar om, tyvärr resultatlöst.

Då började avhoppen

Det var i december förra året som avhoppen, så vitt då känt en handfull, kom.

"Just nu stormar det" sade Nils-Göran Strömbäck, chef vid Gränsjägarbataljonen, som hade uppgiften att skapa lugn och ro i leden efter protesterna till följd av att en hemvärnsman fått sparken.

– Visst skadar det, men vi befinner oss på bästa stället när det gäller rekrytering och vi har en hel del soldater på väg in, sade Nils-Göran Strömbäck då apropå frågan om det inträffade skadat Hemvärnet i länsdelen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!