Arnhof går vidare – i Frälsningsarmén

Han har försvarat grovt kriminella under en lång advokatkarriär. Nu vänder Jens Arnhof blad – i samarbete med Frälsningsarmen, i Afrika. "Här gör man riktig nytta."

Till vardags hårdför advokat. Nu visar Jens Arnhof en annan sida av sig, som hjälparbetare inom Frälsningsarmen.

Till vardags hårdför advokat. Nu visar Jens Arnhof en annan sida av sig, som hjälparbetare inom Frälsningsarmen.

Foto: Lars-Göran Norlin

Kalix kommun2019-12-23 18:30

Under lång tid har Jens Arnhof tänkt tanken utan att ta steget fullt ut. Efter en träff med en gammal kompis i Stockholm i somras tar han beslutet.

Då har han under många år profilerat sig som en av de advokater i länet som försvarat de tyngsta förbrytarna, bland annat styckmördaren Andrei Manko.

– Jag ville göra något nytt egentligen, och var ganska less på juridiken. Sedan har jag länge velat göra något utomlands. Redan när jag pluggade hade jag tankar på att bli något inom FN eller så där. Här gör man riktig nytta. För bara 50 000 kronor kan man göra enormt mycket. De har en medelinkomst på en och en halv dollar per dag.

Arnhofs vän arbetar sedan ett antal år tillbaka med olika biståndsprojekt i Frälsningsarmens regi, bland annat i Kenya och Malawi. Länder där 90 procent av befolkningen lever på jordbruk.

Tidigare under hösten följde Jens Arnhof med till Malawi i lärande syfte och på ideell basis. 

Nu har han fått blodad tand.

– Malawi är ett av världens fattigaste länder och ett av Afrikas mest tätbefolkade. Nu ska jag åka med till Kenya i februari. Det blir nästa grej, säger Jens Arnhof.

Frälsningsarmens projekt riktar in sig på att hjälpa befolkningen i olika odlingsprojekt. Tidigare användes konstgödsel från Marocko. Men efter fem år var marken död, berättar Jens Arnhof.

– Nu försöker man lägga om det där för att bevara fuktigheten i marken, bland annat genom att lägga på olika typer av grödor. Det är 130 000 malawier, framför allt i norra delen av landet, som berörs av det där projektet.

Förutom detta projekt jobbar Frälsningsarmen för motverka korruptionen i landet.

– När vi var där åkte vi runt i byarna och kollade att pengarna hade kommit fram. 

Vad tänker du om livet för de här människorna?

– De har det tufft. Förändringarna i klimatet drabbar dem väldigt hårt. Dels får de längre torrperioder, men dessutom översvämningar. Sedan har de malaria och var tionde person på gatan har HIV. Snittåldern är runt 60 år, och varann som är under 18 år är redan gift. 

Jens Arnhof tycker trots allt att det finns hopp.

– Det man jobbar med är att öka deras stresstålighet, som de säger. Om det inträffar en långvarig torka, att de klarar den perioden. Det är nu som är deras värsta period, då regnet borde ha kommit, säger Jens Arnhof som inte kan dölja sin iver och arbetslust i den nya karriären.

– Jag vet inte hur det här slutar. Nu åker jag som sagt till Kenya och sedan efter det blir det Kurdistan, norra Irak och Iran. Sedan får jag utvärdera och se vad man ska ägna sig åt. Jag har ju den möjligheten att jag har jobbat ganska länge som advokat. Jag kan gå ner i lön, och överleva ändå.

Du går ner i lön?

– Ja, ja. Det här året kommer jag inte att tjäna nånting.

Han tror att han har nytta av åren som advokat.

– Även när man jobbar i rättssalen så har man någon slags rättvisetänk, och det återspeglar sig här också. För det är ju så vansinnigt orättvist. Vi gnäller över våra åkommor och vår psykiska ohälsa när de här människorna, med helt andra förutsättningar, verkar leva ett lyckligare liv. I vart fall inte olyckligare.

I framtiden kan Jens Arnhof tänka sig en tillvaro där han jobbar lite mindre som advokat, vid sidan av insatserna inom Frälsningsarmen.

– Det vore ganska spännande, att ha det här som komplement.

Försvarare i tunga mål

Det senaste stora målet som Jens Arnhof arbetade med som advokat var försvaret av styckmördaren Andrei Manko, som dömdes till 13 års fängelse.

Arnhof försvarade även en av de huvudmisstänkta i den stora jakthärvan, men också 25-åringen som mördade sin svärfar i Haparanda i maj 2014 och dömdes till rättspsykiatrisk vård.

Under en tid fanns Jens Arnhof även vid Hells Angels-ledaren Jörgen Eriksson efter att han ansökt om resning för att ha straffat dubbelt med både fängelse och ett skattetillägg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!