Curly - en hästras som även allergiker kan rida
Familjen Thudin i Innanbäcken i Kalix gillar hästar. Det finns dock ett hinder, båda döttrarna är allergiska. Men de har hittat en lösning - allergivänliga hästar som dessutom är tvåspråkiga.
- Curlyhästar blir ett alternativ för dem som inte tål vanliga hästar. En annan fördel med rasen är det lugna temperamentet, säger mamma Lena Lundbäck Thudin.
Provritt
Ett pricktest för några år sedan visade att dottern Josefin Thudin var allergisk mot hästar. Det var ett besked som var tungt att få. Men trots Josefins vetskap om allergin, har hennes hästintresse hållit i sig.
För fem år sedan, när Josefin skulle fylla tolv år, önskade hon sig en ridtur i present. Mamma Lena hade hört talas om att det skulle finnas en allergivänlig hästras. Hon fick rådet att ta kontakt med Anders Henriksson som föder upp curlyhästar i Kulmungi. Familjen åkte till hans vilmarkscamp utanför Korpilombolo och Josefin fick prova på att rida en curly, en hästras som uppges vara allergivänlig.
- Josefin klarade att vistas bland hästarna utan att allergin gav sig till känna, berättar Lena.
Båda döttrarna är allergiska men reagerar på olika ämnen. Dottern Lovisa som är 13 år reagerar på ammoniak, däremot besväras hon inte av kläder som har använts vid ridning. Besvären blossar upp om hon går ner till hagen.
17-åriga Josefin däremot, är allergisk mot hästars stöv, det vill säga hudavlagringar. Hon brukar ta sig en ridtur någon gång emellanåt, men hon måste alltid tänka på att vara försiktig. Josefin undviker också att klia och borsta hästarna och använder alltid handskar när hon hämtar en häst i hagen.
Efter ridturen i Tornedalen 2002 väcktes tankarna om egen häst föddes. Samma år gjorde familjen slag i saken och åkt åter igen till Anders Henriksson. Där köpte de sin curlyhäst. Det blev en skimmelfärgad, lockig hingst med namnet Summer Snow.
- Jag blev glad att vi fick tips om att det fanns curlys. Det var bra för mig, för jag såg fram emot att få rida ibland, berättar Josefin Thudin.
Rasspecifika egenskaper
Paret Thudin berättar att Anders Henriksson grundligt gick igenom rasens speciella egenskaper och hur hästarna bör hanteras.
Det fick till exempel veta att rasen som regel är känslig mot sågspån och att hästarna med fördel kan ridas med röstkommandon.
Eftersom Summer Snow är van vid engelska från vildmarkscampen, har Thudins fortsatt med samma kommandon. De ger instruktioner med rösten när de vill att hästarna ska svänga, stanna eller flytta på sig. Ordet "space" sägs om ryttaren står på backen och vill att hästen ska flytta på sig. "Left" och "right" används för att svänga och "stay still" när ryttaren sitter av hästen. Om hästarna börjar gå för fort säger ryttaren "slowly walk". Det fartigaste kommandot är "lets run".
Lättlärd och lugn
Mamma Lena pratar alltid fram hästarna när hon rider.
- Ibland glömmer jag av mig och säger något på svenska men de förstår ändå vad man menar, säger hon.
Förutom lättlärd, är rasen dessutom mycket lugn. Hästarna tar inte till flykten i första hand, utan analyserar gärna situationen en extra gång innan de bestämmer sig för att springa.
- Utmärkande för curlyhästens kynne är att de gillar människor, är nyfikna, lätthanterliga och har lugnt temperament, säger Lena.
Dottern Josefin kan inte annat än hålla med.
- Det är kul att rida Summer Snow för han är så lugn och snäll och lydig. Hans känns trygg för mig, säger hon.
Rakhårig curly
De andra stoet på gården köpte familjen drygt två år efter den första hästen. Det blev ett brunt sto från Östersund vid namn Cherokee?s Inka. Detta sto skiljer sig i pälsen från hingsten Summer Snow. Stoet har nämligen rak päls. Hon är en straight curly, det vill säga en rakhårig curly.
Ytterligare en curlyhäst blev det för familjen Thudin i april 2006, då föddes en avkomma till stoet Cherokee?s Inka och hingsten Summer Snow. Avkomman, som heter Inka?s Melody ärvde både sin pappas krulliga päls och skimmelfärg.
Unghästen är nu svartgrå med inslag av vita hår i pälsen, men hon blir liksom alla avblekbara skimlar ljusare med åren, tills hon blir helt vit.
Faktaruta American bashkir curly och American curly
Renrasiga curlyhästar i USA registreras i American bashkir curly horse registry. I Sverige är ordet bashkir borttaget i rasnamnet. De curlys som är registrerade i det svenska registret går under namnet; american curly. Anledningen till rasens namnändring i Sverige var för att i början av 1990-talet förväxlades curlyhästarna med den ryska basjkirhästen.
De flesta curlyhästar i Sverige är registrerade i det svenska registret, Svenska american curly horse-föreningen. Men det finns även hästar i Sverige som är registrerade i USA.
För enkelhetens skull kallas alla hästar i artikeln endast för curlyhästar. Anders Henriksson som är licensierad uppfödare av American bashkir curly horse registrerar sina hästar i det amerikanska registret.
Källor: Malin Gustafson, registrator i Svenska american curly horse-föreningen och Anders Henriksson, Kulmungi wildmarkscamp, Korpilombolo.
De flesta curlyhästar i Sverige är registrerade i det svenska registret, Svenska american curly horse-föreningen. Men det finns även hästar i Sverige som är registrerade i USA.
För enkelhetens skull kallas alla hästar i artikeln endast för curlyhästar. Anders Henriksson som är licensierad uppfödare av American bashkir curly horse registrerar sina hästar i det amerikanska registret.
Källor: Malin Gustafson, registrator i Svenska american curly horse-föreningen och Anders Henriksson, Kulmungi wildmarkscamp, Korpilombolo.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!