Uppsägningar inleds

Kommande vecka levereras uppsägningarna till samtliga anställda på Tallink Silja via rekommenderade brev.

DÅLIGT. Kommande vecka får de anställda på Tallink Silja sina uppsägningar via brev. Dåligt av ledningen, anser klubbordförande Lennart Karlsson, Unionen.

DÅLIGT. Kommande vecka får de anställda på Tallink Silja sina uppsägningar via brev. Dåligt av ledningen, anser klubbordförande Lennart Karlsson, Unionen.

Foto: Göran Lahti

Kalix. 2012-08-24 06:00

Den 20 mars i år kom chockbeskedet till Tallink Siljas personal via e-post - all verksamhet skulle läggas ned och flyttas till Stockholm.

Tillvägagångssättet fick både facket, de anställda och kommunalrådet Ellinor Söderlund (S) att gå i taket.

-  Otroligt dåligt hanterat av Tallink Silja, kommenterade hon då till Kuriren. Totalt berörs 58 personer. MBL- förhandlingarna som hölls den 9 augusti slutade i oenighet.

-  Vi är inte eniga avseende flytten från Kalix, men företagets avsikt är att genomföra det hur tokigt det än är, säger Lennart Karlsson som företräder Unionen.

Nu har Tallink Siljas ledning via e-post meddelat att uppsägningarna kommer att skickas ut i rekommenderade brev under nästa vecka. Något som facket påtalat att de inte vill vara med om efter vårens händelse.

-  Vi har personal som har jobbat här i 18 år, nog vore det rimligt att ledningen kommer hit, säger Lennart Karlsson.

Enligt Lagen om anställningsskydd inleds uppsägningstiden tio dagar efter att brevet har skickats. Alla anställda kommer att erbjudas samma tjänst och samma lön om de flyttar med till Stockholm, uppger Lennart Karlsson.

-  Det är ett orimligt erbjudande eftersom många har familj. Kanske en eller två personer antar det, vi har dessutom inte sett det på papper ännu, säger han.

Uppsägningstiden sträcker sig från en månad till ett år. Den senare gäller några få anställda över 55 år.

-  Men de får nog gå hem med full lön när de övriga har slutat vilket borde vara någon gång i mars, säger Lennart Karlsson.

Det kan ta längre tid än så, enligt Janis Pavlus, kommunikationschef på Tallink Silja.

-  Kontoret kan inte stängas förrän vi har motsvarande funktioner som fungerar i Stockholm, det gäller att inte få avbrott i verksamheten, säger han.

Att uppsägningarna sker via brev handlar om att hitta en praktisk lösning för att alla ska få beskedet samtidigt.

Alla arbetar i samma byggnad?

-  Brevet är bara ett konstaterande om förfarandet. Från den 29 augusti och fram till den 7 september kommer vi att ha representanter på plats tillsammans med bland annat beteendevetare. Vi måste ge allt stöd vi kan, säger Janis Pavlus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om