Trots varningar - här tas översvämningen med ro

Inte sedan 1995 har vårfloden varit så kraftig som nu. Men trots klass 3-varning från SMHI på grund av höga flöden i Sangis älv är läget lugnt.

drabbad. Johan Kummus stuga i Armasjärvi drabbades när sjön svämmade över.

drabbad. Johan Kummus stuga i Armasjärvi drabbades när sjön svämmade över.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2012-05-21 06:00

Det forsar och det brusar, skummet yr och vattnet i Sangis älv förflyttar sig med stor kraft på sin väg ned mot utloppet vid Kilnäset öster om Kalix.

Successivt har vattnet stigit i en dryg veckas tid på grund av snösmältningen. På lördagen uppmätte SMHI:s mätstation i Kukasjärvi ett flöde på 54,4 kubikmeter vatten per sekund i älven vilket föranledde en uppgradering av faran för översvämningar från klass 2 till klass 3 med beräknad kulmen under söndagen.

Risk för stor skada
Senast det hände var i maj 1995, enligt SMHI. En klass 3- varning utfärdas om det finns risk för stor fara för allmänheten och för mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktoner. Sangisälven har visserligen bjudit på högt vatten men larmen om översvämningar har lyst med sin frånvaro.

-  Vi har inte fått ett samtal, men Sangisälven har branta stränder så vattnet måste stiga väldigt högt innan det svämmar över, säger Arto Koivumaa, räddningschef i Kalix.

Lugnet råder även bland de boende längs älven. 72-årige Svante Larsson bor i Lappträsk där älven har vuxit rejält i storlek.

-  Jag minns inte att det någonsin har varit så här högt vatten, men det gör ingen skada. Det försvinner ju snart, säger han.

I Törböle har däremot Töre älv ställt till med problem i form av översvämning av vägen mot Småsel, som stängdes av på lördagen. Kalix kommuns informationschef, Reine Sundqvist som bor i Törböle har ständig jour på grund av det rådande läget i kommunen.

-  De ringer från massmedia i hela landet, men läget är inte så dramatiskt som det låter, säger han.

Värre är det i Armasjärvi, Övertorneå kommun. Där har sjön vuxit så mycket över sina bräddar att bybon Rolf Kummu får ta båten över sin tomt för att nå fram till sin bror, Johan Kummus stuga som står under vatten. Orsaken är tillströmningen från sjön Puostijärvi.

-  Vattnet är 1,5 meter högre än normalt, vi har foton från 1995 som visar att det var likadant då. Men jag tror att det kommer att börja sjunka nu, säger Rolf Kummu.

1995 gick vårfloden i norra Sverige till historien som en av århundradets största och nya flödesrekord registrerades vid ett flertal mätstationer

SMHI:s mätstation i Kukasjävi uppmätte då ett flöde på drygt 54 kubikmeter per sekund i Sangis älv innan kulmen nåddes

Den 19 maj 2012 uppmättes ett flöde på 54,4 kubikmeter per sekund i Sangis älv vilket fick SMHI att gå ut med en klass 3- varning

54,4 kubikmeter vatten är lika med 54.400 liter vatten per sekund

Klass 3-varning utfärdas ungefär en till två gånger per sekel.

Vattenflödet i Sangis älv ligger i genomsnitt på 15 kubikmeter per sekund enligt SMHI:s mätningar

Klass 2-varning har utfärdats för Torne älv i Pajalatrakten samt för Råneå älv

För Kalix älv, Torne älv samt små och medelstora vattendrag en klass 1-varning för höga flöden utfärdats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om