Toppar ligan i Sverige

Norrbottningarna är flitigast i landet på att döpa sina barn i svenska kyrkan. Allra högst ligger Överkalix församling med 95,7 procents uppslutning.

FASCINERANDE. "Att se den nya lilla människan är fascinerande", säger Maria Pettersson, kyrkoherde i Överkalix där dopet har en stark tradition. Conelia Asplund heter den lilla tösen.

FASCINERANDE. "Att se den nya lilla människan är fascinerande", säger Maria Pettersson, kyrkoherde i Överkalix där dopet har en stark tradition. Conelia Asplund heter den lilla tösen.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2012-05-23 06:00

Estelle Silvia Ewa Mary - på tisdagen döptes kungahusets lilla prinsessa i Slottskyrkan i Stockholm. Hon bor i ett län där 41,4 procent av antalet födda barn under förra året döptes inom svenska kyrkan - motsvarande siffra för landet som helhet är 52,9 procent. Det visar statistik från Svenska kyrkan. I Norrbotten har däremot kyrkan fortfarande en framskjuten plats när det gäller dopet. Under 2011 döptes 72,9 procent av alla nyfödda inom länets församlingar vilket placerar länet i topp i riket. Allra mest är det Överkalixborna som söker sig till kyrkan när det är dags att ge den nya familjemedlemmen sitt namn. Där är uppslutningen i det närmaste total med 95,7 procent. Kyrkoherde Maria Pettersson kände inte till detta.

- Det är väldigt roligt och överraskande att höra, säger hon.

Traditionsbundna
Att Överkalixborna väljer kyrkan i större utsträckning än andra tror hon beror på flera orsaker.

- Här är många väldigt släktkära och håller dessutom fast vid gamla traditioner, seder och bruk. Dessutom har det funnits en påverkan av laestadianismen som kan ha förstärkt den kyrkliga traditionen, säger Maria Pettersson.

Innan hon kom till Överkalix har hon arbetat i Jämtland och i Härjedalen.

- I jämförelse med mina tidigare erfarenheter så är Överkalixborna generellt ganska trogna sin kyrka, säger Maria Pettersson.

Hon vill gärna förrätta dop i samband med gudstjänster för att delge glädjen till de äldre församlingsbor som finns på plats. Men det vill inte Överkalixföräldrarna. De föredrar hellre en separat dopgudstjänst tillsammans med sina nära och kära, enligt Maria Pettersson.

Vad är det bästa med att förrätta ett dop?

- Det är så mysigt och fascinerande att se den nya lilla människan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om