Tjejerna har inget omklädningsrum

Omklädningsrum och dusch för damer lyser med sin frånvaro i Kalix ishall. Det vill föräldern Magdalena Öström ändra på.

RIMLIGT. "Det vore rimligt att även tjejerna har ett omklädningsrum och inte behöver låna domarnas", anser Magdalena Öström, mamma till tioåriga Sigrid Öström.

RIMLIGT. "Det vore rimligt att även tjejerna har ett omklädningsrum och inte behöver låna domarnas", anser Magdalena Öström, mamma till tioåriga Sigrid Öström.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2012-11-20 06:00

Magdalena Öströms tioåriga dotter, Sigrid Öström, spelar och tränar ishockey med Kalix ungdomshockey. I sitt lag har hon ytterligare en tjejkompis. När deras träning är över går pojkarna till ett omklädningsrum för att duscha och byta om - för flickorna är det domarnas rum som gäller, när möjligheten finns. Så har det pågått i tre års tid.

-  Domarna och vaktmästarna är jättevänliga och lånar ut nyckeln men oftast är rummet fullt eftersom domarna använder det själva, säger Magdalena Öström.

I ett medborgarförslag till kommunfullmäktige begär hon att kommunen ordnar ett omklädningsrum med dusch för damer.

-  Kommunen har en idrottsanläggning men inga omklädningsrum för damer. Ska det verkligen vara så? Här finns faktiskt tjejer som spelar hockey, säger hon.

Rimligt
Och det handlar inte enbart om hockeytjejer. Skolundervisningen i ishallen, gästande idrottslag eller deltagare vid allmänhetens åkning är andra exempel på utövning där kvinnor måste ges möjlighet till ett eget omklädningsrum, enligt Magdalena Öström.

Det finns omklädningsrum med ett gemensamt
duschutrymme. Att spärra av de övriga rummen medan tjejerna duschar är ingen lösning, anser hon.

-  Då tvingas killarna att sitta och vänta. Dessutom finns det inga anvisningar om det ens är möjligt och hur man i så fall hanterar det med nycklar och annat. Det vore väl rimligt att tjejerna har samma förutsättningar som killarna, säger Magdalena
Öström.

Fritids-och kulturnämndens ordförande, Britt-Inger Nordström, (S) lovar att problemet ska rättas till.

-  Jag har inte sett medborgarförslaget men givetvis ska vi ordna det. Det måste råda lika förutsättningar för flickor och pojkar. Vi har till och med regler och riktlinjer för det, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om