Teater som stärker självförtroendet

I fyra månader har elva ungdomar spelat teater tillsammans i teaterföreningen Bröts regi.
-  Teatern stärker självförtroendet, säger Tanja Vikström-Rönnlund.

Sara Dahlbäck och Peter Lundström, alias Gunnel och Staffan in action.

Sara Dahlbäck och Peter Lundström, alias Gunnel och Staffan in action.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2012-04-12 06:00

"Kom igen nu, fullt ös och tempo". Conny Lindgren från Bröt manar på sina adepter vid repetitionerna på den stora scenen i Kalix Folkets hus. Scenen har en spartansk rekvisita, men ändå alldeles tillräcklig. Ungdomarna bidrar med det övriga. Sedan fyra månader tillbaka har de via Bröt medverkat i ett nationellt projekt för tonåringar, Länkprojektet som sker i samverkan mellan Riksteatern och Norrbottensteatern.

-  Tonårsteater är en otrolig utmaning, jag lär mig mycket av dem, säger Conny Lindgren som regisserar föreställningen Det som en gång var en fet jävla äng, med ungdomarna som aktörer.

De flesta av dem har provat på teater på skolan men inte mer än så. Nu har de tränat tillsammans i fyra månader. Och gänget har svetsats samman.

- Vi är så trygga i gruppen, det är jättekul, säger 15-åriga Linda Strömbäck.

Hennes bästa kompis, Josefine Olofsson, håller med.

- Teater är ett roligt sätt att uttrycka sina känslor, är jag på dåligt humör när jag kommer hit är det som bortblåst när jag går hem. Då känner jag mig alltid glad, säger hon.

Premiär
Peter Lundström har däremot tolv års erfarenhet inom Bröt. Simon Häggström har sju år på Bröts scen bakom sig, trots sina unga år. Tillsammans utgör de två en trygghet i gruppen som mest består av tjejer, vilket inte är ovanligt.

- Det finns en syn att teater är för fjollor, kanske för att vi lever i ett brukssamhälle där idrotten dominerar. Jag tror att de flesta tycker att teater är kul men de vågar inte börja spela av rädsla för att sticka ut, säger Peter Lundström.

Nästa vecka hålls premiärföreställningen för skolelever i kommunen, på kvällen får Kalixborna chansen att ta del av den. Därefter väntar en föreställning på Norrbottensteatern där ytterligare fyra teatergrupper kommer att delta. Den som lyckas bäst får sedan åka ned till Stockholm och spela på Nationella länk-festivalen den 17-20 maj.

- Kommer vi dit är det så klart roligt, men det är inte därför vi är här. Vi är här för vår egen skull och för att det är så kul, säger Peter Lundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om