Det var den gamla protesen som skulle bytas ut. Sven Stenman, 86, har genomfört flera operationer sedan tidigare och vet hur det brukar känns efteråt.
Men efter den operation som utfördes för drygt sex år sedan var värken värre än tidigare och kvarstår än i dag.
- Ibland kan jag inte sova om nätterna på grund av värken och jag kan bara gå kortare sträckor. Det gör ont oavsett om jag står, sitter eller ligger, säger han.
Nekas operation
Direkt efter operationen såg Svens fru att något var fel. Hon måttade benet och upptäckte att det var ett par centimeter längre än det friska benet. Dessutom pekade foten utåt.
- Jag opererades då för att korrigera felen och visst hoppades jag att värken också skulle försvinna. Men det gjorde den inte, säger Sven.
Han har uppsökt läkare flera gånger och krävt en ny operation då han är övertygad om att något inte står rätt till. Enligt röntgen är inget fel på höften och läkarna nekar honom en ny operation.
- Man kan ju fråga sig om det är på grund av min ålder som man tar beslut att inte operera, funderar Sven.
Han har även fått en så kallad second opinion av en läkare vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Enligt Sven uppkom inget nytt vid besöket.
- Det tog kanske 20 minuter och jag satt i rullstolen hela tiden, säger han.
Han är normalt en aktiv person som älskar friluftsliv och att vistas i skog och mark.
- Jag har blivit bestulen på mitt liv. Så känns det. Vore det inte för höften så är jag frisk och alert. Man vet aldrig hur många år man har kvar, men jag skulle verkligen vilja leva så normalt som möjligt så länge det går, säger han.
Inga skillnader
Överläkare Lars Lundmark vid Sunderby sjukhus uttalar sig inte om några enskilda fall men säger att det generellt är mycket ovanligt med värk efter en höftledsoperation.
- Det finns flera faktorer som kan spela in och behöver inte alls vara fel på protesen. Bland annat skulle det kunna vara värk från någon annan kroppsdel som strålar ut mot höften och därför upplever patienten att den kommer därifrån, säger han.
Enligt honom spelar åldern aldrig någon roll för hur man prioriterar.
- Självklart är alla patienter lika viktiga, vi gör inga skillnader, säger Lars Lundmark.