Storken på besök i Siknäs

På torsdagen fick Uddslätten i Siknäs oväntat besök. En vit stork spatserade på en kornåker.

INTE MÄRKT. Mats Bergqvist, Boden, Lena Stenman, Kalix samt Ulf Tenbäck, Boden från Norrbottens ornitologiska förening konstaterar att storken inte är ringmärkt.

INTE MÄRKT. Mats Bergqvist, Boden, Lena Stenman, Kalix samt Ulf Tenbäck, Boden från Norrbottens ornitologiska förening konstaterar att storken inte är ringmärkt.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2013-05-11 06:00

Makarna Roland och Ann-Louise Boström körde förbi odlingarna på Uddslätten vid 14.30 på torsdagen. Roland tittade efter tranor, men upptäckte en stork som strosade ute på åkern, nära byvägen. Paret vände tillbaka och Ann-Louise Boström tog upp sin kamera. Storken gick lugnt kvar medan hon tog sina bilder.

-  Vilken härlig upplevelse att få se en stork i frihet, säger Ann-Louise Boström.

Observationen skapade stort intresse bland fågelskådare i länet. På fredagen fanns Mats Bergqvist, Lena Stenman och Ulf Tenbäck från Norrbottens ornitologiska förening, NOF, på plats för att studera storken som tillhör arten, vit stork.

-  Det här är inte så vanligt även om det har förekommit några enstaka exemplar i länet. Senast jag såg en stork var för tio år sedan, i Harads, säger Mats Bergqvist.

Andreas Livbom som ansvarar för raritetsrapporter vid NOF besökte Siknäs på torsdagen.

-  Storken är troligen född förra året. Det är de som är mest benägna att flyga lite fel. Den här kommer sannolikt från södra Finland eller Baltikum, säger han.

Senast en stork observerades i Norrbotten var för två år sedan i Övertorneå, enligt Andreas Livbom. Och senast det begav sig i Kalix var 2006. Då hittade storken till Nyborg.

Vit stork

Vit stork är en stor fågel med lång hals och näbb, långa ben och långa breda vingar

Näbben och benen är röda

Fjäderdräkten är övervägande vit, förutom arm- och vingpennor som är svarta

Arten rödlistas som nationellt utdöd eftersom det bedömts som sannolikt att den upphört att regelbundet reproducera sig inom landet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om