Skogsbranschen - inte bara maskinkörning

Nu arbetar skogsbranschen för att öka intresset för skoglig utbildning. På torsdagen hölls en träff i Kalix på initiativ av Skoglig samverkan. Inbjudna var högstadieelever från Hietaniemi friskola.

BRA JOBB. Johan Lundbäck, Svea Skog, Klas Isaksson, Norra skogsägarna och Andrew Landström, Skogsstyrelsen slår ett slag för skogsbranschen.

BRA JOBB. Johan Lundbäck, Svea Skog, Klas Isaksson, Norra skogsägarna och Andrew Landström, Skogsstyrelsen slår ett slag för skogsbranschen.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2013-04-12 06:00

Drygt 20 elever anlände på torsdagen till Kalix naturbruksgymnasium. Där väntade en dag fylld av "testa på- aktiviteter" och information om de möjligheter som finns inom branschen samt information om skolan.

Bakom inbjudan stod Skoglig samverkan, vars syfte är att sprida information och kunskap samt öka intresset för branschen. Vilket är nödvändigt om den ska överleva. I dag är intresset för skoglig utbildning lågt. Inför hösten har till exempel Kalix naturbruksgymnasium tio sökande, varav sex stycken är behöriga.

Problem i framtiden
- Pensionsavgångarna hopar sig samtidigt som vi har stark konkurrens från gruvbranschen. Om vi inte gör något nu blir det problem framöver. Vi börjar nå vägs ände på vad vi klara av för att täcka behovet, säger Andrew Landström, skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Kalix som ingår i Skoglig samverkan.

Utöver Andrew Landström fanns Klas Isaksson från Norra skogsägarna och Johan Lundbäck, Sveaskog också på plats för att prata med ungdomarna.

Attraktivt
Alla tre har gått på naturbruksgymnasiet och sedan läst vidare. I dag jobbar Johan Lundbäck som projektledare inom forskning och utveckling medan Klas Isaksson arbetar som skogsinspektor. Deras jobb är exempel på vad skogsbranschen har att erbjuda - allt handlar inte om att köra skogsmaskin.

- Vi vill föra fram skogen som en attraktiv arbetsplats. Det finns många vägar att gå inom området, vi behöver både tjänstemän, förare och entreprenörer, säger Johan Lundbäck.

22 elever fanns på plats - två av dem sa att de var intresserade av att söka utbildningen.

Isak Erkki går i klass åtta.

- Skolan var inte alls som jag trodde. Jag kan tänka mig att söka hit, det gjorde jag inte tidigare, säger han.

Läraren Peder Nilsson har bistått Skoglig samverkan inför besöket där skolans elever har varit guider.

- I dag är det svårt att nå ut med våra skogliga program så det här är jättebra. Alla vill vara med och bidra för att få fler till skogsyrket. Lyckas det blir det vår roll att utbilda dem, säger han.

Sex behöriga till höstens utbildning - finns det risk att den läggs ned?

- Nej, den blir kvar och det kan komma in fler ansökningar, säger Peder Nilsson.

Skoglig samverkan är ett samarbetsorgan för den skogliga näringen i Norrbotten

De verkar för att sprida information och kunskap samt öka intresset för branschen.

Totalt ingår 22 medlemsföretag

Två banker är stödjande medlemmar

Gemensamt för alla är att man ser ett behov av att arbeta långsiktigt över företagsgränserna för att stärka attraktionskraften samt behålla ett aktivt skogsbruk i länet

Källa: www. skogligsamverkan.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om