Före detta landstingspolitikern Kurt-Åke Andersson kämpade hårt mot en nedläggning av operationsverksamheten, men utan att lyckas. Han har hela tiden varnat för att landstinget successivt kommer att minska sjukhusets verksamhet så att det till slut förvandlas till en vårdcentral.
I dag står operationsmottagningen kallställd, sterilcentralen är stängd och växeln likaså. Nu finns ett förslag att respiratorvården ska minskas, enligt Kurt-Åke Andersson. I dag är snittiden för vård i respirator två veckor.
- Förslaget innebär att respiratorvård längre än två dagar i framtiden ska ske i Sunderbyn. I Kalix ska endast korttidsvård ske, vilket avsevärt skulle försvåra rekryteringen av narkosläkare, anser han.
Nedmontering
Förslaget är enligt honom ytterligare ett steg mot en nedmontering av sjukhuset och sker helt enligt planerna för att uppfylla landstingets definition av närsjukvård.
- När vi politiker inledde närsjukvårdsutredningen fick vi lära oss att närsjukvård innebar en vård som inte kräver speciell kompetens eller utrustning. Det säger allt. Akutsjukvården blir ett offer för närsjukvården, anser Kurt-Åke Andersson.
I dag råder brist på specialistutbildade sjuksköterskor eftersom de flyr verksamheten som en direkt följd av att specialiseringen håller på att urholkas, menar Kurt-Åke Andersson.
Samtidigt har Bengt Jakobsson, divisionschef för akutsjukvården, enligt Andersson, öppnat upp för grundutbildade sköterskor till intensivvården i länet. Syftet sägs vara att försöka väcka intresse för att vidareutbilda sig.
- Det är ett hot mot patientsäkerheten och orätt mot både patienten och sjuksköterskan. Kompetensen blir sämre, likaså löneläget, det leder på sikt till en ytterligare försämring av det redan dåliga rekryteringsläget, anser Kurt-Åke Andersson.
Ingen fara
Enligt Bengt Jakobsson finns det ingen grund för att respiratorvården ses över.
- Vi har tittat över intensivvården i utredningen om akut omhändertagande inom närsjukvårdsutredningen. Så länge respiratorvården håller bra kvalité fortsätter den som tidigare, säger han.
Att grundutbildade sjuksköterskor används inom intensivvården har koppling till bristen på IVA-sjuksköterskor, enligt Jakobsson. Men någon fara för patientsäkerheten ser han inte.
- Får de en bra introduktion och utbildning kan de arbeta även inom det området, även om idealet vore att ha så många IVA sjuksköterskor som möjligt, säger Bengt Jakobsson.