Nya stipendier till skogselever

Billerud Skog satsar 50.000 kronor i tre nyinrättade stipendier avsedda för elever vid skogsmaskinförarutbildningen på Kalix naturbruksgymnasium.

GLAD. Anders Resin, rektor på Kalix naturbruksgymnasium, gläds över Billerud Skogs initiativ att inrätta stipendier riktade mot skogsmaskinförarutbildningen.    Foto: Britt-Louise Spets

GLAD. Anders Resin, rektor på Kalix naturbruksgymnasium, gläds över Billerud Skogs initiativ att inrätta stipendier riktade mot skogsmaskinförarutbildningen. Foto: Britt-Louise Spets

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2012-05-15 06:00

Det handlar om tre stipendier fördelat på 25.000 respektive 15.000 och 10.000 kronor som från och med nästa år ska tilldelas de tre bästa avgångseleverna vid skogsmaskinförarutbildningen. Orsaken är ett minskande elevunderlag till utbildningen vilket i sin tur skapar rekryteringsproblem av maskinförare inom skogsnäringen.

-  Vi vill bidra till att lyfta fram maskinföraryrket i skogen och att hjälpa till att öka antalet duktiga förstahandssökanden till skolan. Att få engagerade ungdomar till skogen är viktigt inte bara för Billerud utan också för hela skogsbranschen, säger Fredrik Forsén, regionchef vid Billerud Skog.

Skolans rektor, Anders Resin, är glad.

-  Det här handlar om en spetsutbildning inom yrkesutbildningar. Jag är glad över att Billerud Skog som en av de viktigaste aktörerna i skogen på det här tydliga sättet ger ett erkännande till vår utbildning, säger han.

Halverats
Totalt har antalet förstaårselever vid skolan halverats i jämförelse med förra året - från 50 till 25. Av dem läser elva stycken till maskinförare. Inför nästa år har 19 elever sökt till skolan, hur många som valt maskinförare vet inte Anders Resin i dagsläget. Att näringen går in och premierar utbildningen är betydelsefullt, säger han.

-  Det stimulerar ungdomarna. Maskinförare i skogen är ett framtidsyrke, en förarskördare fattar betydligt fler beslut i arbetet än en stridspilot och för det krävs duktiga elever.

En bidragande orsak till det minskande elevunderlaget är att andelen födda barn under mitten av 1990-talet har minskat betydligt i länet, men den pågående gruvboomen kan nog också påverka, enligt Anders Resin.

-  Där är lönebilden en helt annan, men maskinförare i skogen har också relativt bra betalt. Därför är det så viktigt att näringen är med och signalerar om behovet och utbildningen, säger Anders Resin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om