Nya lyor ska locka elever

Med nyproducerade lägenheter hoppas Kalix naturbruksgymnasium att kunna locka fler elever till skolan. Till hösten sker inflyttningen.

FRÄSCHT. I höst kan naturbruksgymnasiet erbjuda 31 nya lägenhter till sina elever. Helt nödvändigt, enligt rektor Anders Resin, mitten. Övriga på bild: Göran Sundberg, Skoglig samverkan, Jenny Öqvist, SA Englund, projektledare för bygget Rune Ekholm samt Bo Wiberg, chef för naturbruksgymnasierna i Norrbotten.     Foto: Britt-Louise Spets

FRÄSCHT. I höst kan naturbruksgymnasiet erbjuda 31 nya lägenhter till sina elever. Helt nödvändigt, enligt rektor Anders Resin, mitten. Övriga på bild: Göran Sundberg, Skoglig samverkan, Jenny Öqvist, SA Englund, projektledare för bygget Rune Ekholm samt Bo Wiberg, chef för naturbruksgymnasierna i Norrbotten. Foto: Britt-Louise Spets

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2013-01-23 06:00

I september 2012 inleddes bygget av det nya elevhemmet som kommer att bestå av 31 lägenheter med en yta på cirka 25 kvadratmeter. Totalt beräknas byggkostnaderna till 20 miljoner kronor. Huvudmannen för skolan, Norrbottens landsting, står för byggnationerna som utförs av SA Englund i Kalix.

Pengarna är väl investerade eftersom boendet har blivit lite av en akilleshäl för skolan de senaste åren, anser skolans rektor, Anders Resin.

-  Under året har vi tappat fem elever på grund av att vi inte har kunnat erbjuda ett ändamålsenligt boende. Det här har vi efterfrågat under lång tid, säger han.

Del i marknadsföringen
Att kunna erbjuda ett attraktivt boende är en del i marknadsföringen. Och i tider där elevantalet minskar år från år gäller det att ligga långt fram. Siffrorna på nya intagningar är dystra. I årskurs ett på skogsutbildningen går idag 23 elever - år 2011 var motsvarande siffra 26 stycken. Det kan jämföras med tredjeårseleverna som är 46 stycken i antal.

Göran Sundberg, representerar samverkansorganet Skoglig samverkan.

-  Naturbruksgymnasierna är ryggraden för skogsbranschen i Norrbotten för vårt behov av duktiga medarbetare är stort. Om det här bidrar till att en elev tar steget och blir en framtida medarbetare är det jättebra, säger han.

Vid öppet hus på skolan har föräldrar och elever fått information om det nya elevhemmet. Elisabeth Berggren från Jävre är förälder till förstaårseleven, Filip Berggren. Nu kommer han att få byta sin gamla lägenhet mot en ny.

-  Vi har fått se en broschyr över boendet och det är verkligen ett lyft. Det gamla elevhemmet är slitet och har låg standard. Ett bättre boende är välbehövligt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om