"Nu orkar vi inte längre"

Förvaltningsrätten säger nej till etablering av en friskola i Påläng. -  Nu orkar vi nog inte kämpa längre, säger en av initiativtagarna, Arne Enberg.

OVILJA. Det finns för mycket ovilja inom kommunen mot att starta andra alternativ, anser Arne Enberg som tvivlar på att orken finns att driva frågan om en friskola i Pålänge vidare.

OVILJA. Det finns för mycket ovilja inom kommunen mot att starta andra alternativ, anser Arne Enberg som tvivlar på att orken finns att driva frågan om en friskola i Pålänge vidare.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2012-06-20 06:00

Kampen om att få behålla både förskola och skola upp till och med klass sex i Pålänge inleddes för tre år sedan. Då fattade kommunen beslut om att lägga ned den kommunala förskolan vilket ledde till att Pålänge fria förskola ekonomisk förening bildades. Året därefter startade föreningen en förskola i egen regi. Samtidigt tog man också fram en strategi för att kunna starta en friskola om byns skola skulle läggas ned, vilket låg i luften. Föreningen ansökte till Skolverket om att få öppna verksamhet om förutsättningarna skulle bli aktuella. Men Skolinspektionen sa nej. Bland annat ansåg de att elevprognosen som redovisades, mellan 38 och 41 barn, inte var tillräcklig. Vidare ansågs den lagda budgeten inte tillförlitlig på grund av att den baseras på ett elevunderlag, som inte var verifierat. Och det fanns inte heller säkerställt att det skulle finnas ändamålsenliga lokaler vid en planerad skolstart.

Inget gehör
Beslutet överklagades till förvaltningsrätten av föreningen. Enligt ordförande Arne Enberg, var orsakerna för beslutet otydliga. Men de vann inget gehör hos förvaltningsrätten. Den 7 juni avslogs överklagan av samma skäl som Skolinspektionen hade angett. Beslutet kan överklagas till kammarrätten.

-  Jag vill helst inte tillstå att vi inte orkar kämpa längre men så är det nog tyvärr, säger en besviken Arne Enberg.

Han lägger stor skuld på politikerna i Kalix kommun.

-  Det finns för mycket ovilja att tillåta andra alternativ. Politikerna men även tjänstemän på utbildningsförvaltningen bidrar till att motverka utveckling på landsbygden och har man inte uppbackning därifrån så går det inte, säger Arne Enberg.

En skola med 40 elever är liten medger Arne Enberg, men det är ingen nackdel, anser Enberg.

-  Det finns många goda exempel i landet där eleverna är ännu färre. Undervisningen går också att lösa med modern teknik, men allt hänger på politiken. I Kalix är man inte benägen att vilja behålla skolor på landsbygden, säger Arne Enberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om