Nu hugger laxen

I år har laxen hittat tillbaka till Kalix älv och till Torne älv till sportfiskarnas stora glädje.Och en stor orsak är enligt dem restriktion-erna av havsfisket.

MARKANT ÖKNING. Förra säsongen tog Mats Höggren upp två laxar i Kamlunge. I år har hittills fångats drygt 35 laxar i samma område.

MARKANT ÖKNING. Förra säsongen tog Mats Höggren upp två laxar i Kamlunge. I år har hittills fångats drygt 35 laxar i samma område.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2012-07-05 06:00

Mats Höggren är inbiten sportfiskare och har under 40 års tid tillbringat åtskilliga timmar intill Kalixälven
i Kamlunge där han upplevt både goda och dåliga fångstår. Förra året tillhörde det senare, då blev säsongens totala fångst två laxar på spö.

I år har det vänt.

-  Till dags datum har det tagits upp mellan 35 och 40 laxar i älven och det lär nog bli fler, säger Mats Höggren.

Mycket handlar om vattenståndet och temperaturen på vattnet. Högt vatten och kyla ger bättre tillgång än lågt vatten och värme. Eftersom laxen föredrar kallt vatten söker den sig ut mot djupet om temperaturen stiger och då blir den mer svårfångad.

Perfekt sommar
Med andra ord har årets
regniga sommar hittills varit perfekt ur sportfiskarnas
perspektiv. Men den främsta orsaken till uppgången är enligt Mats Höggren, restriktionerna av havsfisket i Östersjön och utanför älvmynningarna. Det förlängda förbudet mot fiske innan den 19 juni och nya tuffa regler på den finska sidan är det som påverkat mest. De flesta laxarna kommer upp i älven de sista dagarna i maj och fram till midsommar, säger han.

Bra restriktioner
Kalixbon Ronny Andersson är hängiven sportfiskare med erfarenheter från både Kalix älv och Torne älv. Efter en hel dags väntan i Matkakoski norr om Haparanda på onsdagen nappade till slut en lax på 11,7 kilo. Förra veckan högg en 14,6 kilos lax på hans krok, på samma plats - i Kamlunge drog han upp en lax på 9,4 kilo.

-  Så här bra har det inte
varit i Torne älv sedan 1998 och då var tillgången grymt bra, men även i Kalix älv är tillgången den bästa på länge. Visst har restriktionerna påverkat det, säger han.

Sportfiskarna är också belagda med restriktioner - en lax per dygn och fiskare är tillåtet, inte mer. I Torne älv råder också fiskeförbud
under ett dygn per vecka.

-  Restriktionerna är bra. Det bidrar till att laxbeståndet kan öka och det gynnar både yrkesfisket och sport-fisket. Vi ska inte motverka varandra, säger Ronny
Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om