Av 79 sökande har 37 elever nekats modersmålsundervisning i finska på grund av att de inte uppfyller kraven på grundläggande kunskaper i språket.
"Jag blir sorgsen"
Det fick trebarnspappan Daniel Särkijärvi att kontakta Skolinspektionen. Han talar inte i egen sak eftersom hans barn klarar kraven - det handlar om att alla ska ha samma rättighet till sitt språk.
- Jag blir så sorgsen. Det här är som förr i Tornedalen när barnen inte fick tala finska eller meänkieli. Enligt mig bryter kommunen mot språklagen och lagen om nationella minoriteter, säger Daniel Särkijärvi.
Kommunen är dessutom förvaltningsområde för finska och meänkieli.
- De skriver så fint om att de är förvaltningsområde och att de jobbar för att bli landets bästa skola men gör precis tvärtom. Nu bidrar man i stället till att bygga upp en känsla att det här inte är så viktigt, säger Daniel Särkijärvi.
Skärpta krav
Enligt Kjell Hansson, utvecklingsledare och semestervikarierande skolchef har kraven på grundkunskaper skärpts i och med den nya skollagen som trädde i kraft i juli 2011.
- Där står det att eleven måste ha med sig grundläggande kunskaper i språket för att få undervisning, det får inte vara ett nybörjarspråk. Därför kontrollerar vi nu elevens kunskaper relaterat till ålder och mognad och då visar det sig att en del faller bort, säger han.
Välkomnar granskning
Han välkomnar Skolinspektionens granskning.
- Det finns ingen praxis att gå efter eftersom det inte finns någon tidigare dom, så det här kan bli ett pilotfall. I och med att vi är förvaltningsområde får myndigheterna nu möjlighet att pröva hur de olika lagarna står i förhållande till varandra, säger Kjell Hansson.
Kommunen måste anpassa sig efter lagstiftningen, poängterar Hansson.
- Men om politikerna anser att vi ska försöka hitta medel till undervisning utanför kursplanen så gör vi det, säger han.