I juni tar Caroline Burman studenten vid treåriga samhällsprogrammet i Kalix. Inför sitt slutarbete valde hon att starta ett UF-företag för att skriva och sälja en kokbok baserad på recept från hennes mormors och farmors färdigheter i köket.
- Sedan jag var liten minns jag hur de lagade mat och bakade. Med den här kokboken vill jag hedra dem, säger Caroline.
Hon vill också slå ett slag för den traditionella husmanskosten. Bland recepten finns såväl kalvdans som dillkött och fiskpudding. Den senare tillhör hennes favoriter. Carolines mål är att få yngre personer att köpa kokboken och våga testa recepten.
- De gamla maträtterna har snart dött ut, de yngre vill ha modernare mat så det är ingen lätt uppgift, säger hon.
Recepten kommer från Norrbotten och Västerbotten precis som farmor respektive mormor.
- Att få göra något varifrån jag har mina rötter känns kul, säger Caroline.
För ett år sedan inledde hon arbetet. Alla rätter och bakverk har hon provat att tillreda själv. Till recepten som är 40 till antalet hör även bilder som Caroline har tagit. Nu ligger boken klar för tryckning. Över 50 beställningar är redan inlagda.
- Det känns roligt att få göra något unikt. Jag kan absolut tänka mig att göra en uppföljare, säger Caroline Burman.