Mormor och farmor inspirerade kokbok

Mat från förr - så lyder titeln på en kokbok framtagen av gymnasiestudenten Caroline Burman. Inspirationen har hon hämtat från mormor och farmor.

GOTT. Mormors mazarinkaka är uppskattad av Caroline Burman, receptet finns med i hennes kokbok.

GOTT. Mormors mazarinkaka är uppskattad av Caroline Burman, receptet finns med i hennes kokbok.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2013-04-11 06:00

I juni tar Caroline Burman studenten vid treåriga samhällsprogrammet i Kalix. Inför sitt slutarbete valde hon att starta ett UF-företag för att skriva och sälja en kokbok baserad på recept från hennes mormors och farmors färdigheter i köket.

- Sedan jag var liten minns jag hur de lagade mat och bakade. Med den här kokboken vill jag hedra dem, säger Caroline.

Hon vill också slå ett slag för den traditionella husmanskosten. Bland recepten finns såväl kalvdans som dillkött och fiskpudding. Den senare tillhör hennes favoriter. Carolines mål är att få yngre personer att köpa kokboken och våga testa recepten.

- De gamla maträtterna har snart dött ut, de yngre vill ha modernare mat så det är ingen lätt uppgift, säger hon.

Recepten kommer från Norrbotten och Västerbotten precis som farmor respektive mormor.

- Att få göra något varifrån jag har mina rötter känns kul, säger Caroline.

För ett år sedan inledde hon arbetet. Alla rätter och bakverk har hon provat att tillreda själv. Till recepten som är 40 till antalet hör även bilder som Caroline har tagit. Nu ligger boken klar för tryckning. Över 50 beställningar är redan inlagda.

- Det känns roligt att få göra något unikt. Jag kan absolut tänka mig att göra en uppföljare, säger Caroline Burman.

Här följer att av Caroline Burmans favoritrecept, Farmors äppelkaka

2 medelstora äpplen
100 g smör/margarin
5 dl mjölk
5 dl vetemjöl
6 tsk bakpulver
4,5 dl strösocker

Skala och skiva äpplena
Smält smöret/
margarinet i en kastrull - häll i mjölken
Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt mjölkblandningen
Vänd försiktigt ner de skivade äpplena
Fördela smeten på en bakplåtspappersklädd plåt
Grädda i 200°C
ca 15-20 minuter

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om