Modersmålsundervisning på kvällarna löser problem

Undervisning i finska på kvällstid. Så ska kommunen lösa problemet med barn som nekas modersmålsundervisning i skolan på grund av bristande grundkunskaper.

Kalix. 2012-10-12 06:00

Kuriren har tidigare rapporterat att Kalix kommun har nekat modersmålsundervisning i finska till hälften av de barn som sökt detta. Orsak - de uppfyller inte skollagens krav på grundläggande kunskaper.

Det fick företrädare för de nationella minoriteterna att reagera.

En av dem är Daniel Särkijärvi som anser att kommunen bryter mot språklagen och lagen om nationella minoriteter. Han har anmält kommunen till Skolinspektionen, uppvaktat kommunalråden, uppmärksammat regeringen och riksdagsman Peter Eriksson (MP) på problemet. En skrivelse har skickats till Europarådet.

Kenneth Björnfot, samordnare för arbetet med minoritetsspråk i kommunen har nu initierat en lösning för barn i klass ett till sex som saknar grundkunskaperna i finska.

- Vi avser att erbjuda undervisning på kvällstid via ABF, säger han.

Han förstår kommunens beslut att säga nej till de elever som inte har grundkunskaperna Samtidigt förstår han föräldrarnas frustration.

- Men det gäller att rensa bort sina känslor över hur man själv tycker att det ska vara för att kunna sätta sig in i regler och bestämmelser. Jag tvivlar på att Skolinspektionen kommer fram till att kommunen har tolkat lagen fel, säger han.

Frustration
Att hålla undervisning med elever som ligger på olika grundnivåer gagnar ingen, anser Björnfot.

- Jobbar man med nybörjare innebär det att de som vill utveckla språket ytterligare inte kommer någonstans och tvärtom, samtidigt blir lärarna frustrerade, säger han.

Att erbjuda nybörjare kvällsundervisning är en bra lösning, anser Björnfot.

-  Som läget är just nu har jag svårt att se något annat.

Eleverna måste läsa
utanför skoltid?

- Tycker föräldrar att det är okej att barnen utövar idrott eller annat på kvällstid borde de tycka att det här är så mycket värt att det också är okej, säger Kenneth Björnfot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om