Med talang för tårtor

Det började med en bröllopstårta för sex år sedan. I dag har Cecilia Koglin betydligt fler modeller i sin tårtkollektion.

ROSA OCH VIT. Färgtemat för dagens tårta var rosa och vitt. Foto: Mathilde Albinsson

ROSA OCH VIT. Färgtemat för dagens tårta var rosa och vitt. Foto: Mathilde Albinsson

Foto: Mathilde Albinsson

Kalix. 2011-05-27 06:00

Cecilia Koglin har alltid tyckt om att vara kreativ, men att baka och dekorera tårtor hade hon inte ägnat sig åt tidigare. När hon så stod där för sex år sedan, och gjorde en tre våningar hög skapelse till sin systers bröllopsdag, föddes ett nytt konstnärligt intresse.

- Det är svårt att veta vad man ska kalla det. Konditor, tårtkreatör eller kanske tårtdekoratör? säger Cecilia och tar fram två stora bruna plastburkar.

Sockerpasta
Burkarna innehåller sugarpaste och är det material man arbetar mest med vid tårtdekorering. Sugarpaste är en slags sockerpasta och består mestadels av florsocker. Den används precis som marsipan till att täcka tårtor. Skillnaden är att sugarpaste inte innehåller någon mandel och är dessutom mer lättarbetad.

- Först gjorde jag egen sugarpaste. Men det blev för mycket jobb att stå och sikta 20 deciliter florsocker varje gång, säger Cecilia Koglin.

Knådar och kavlar
Tårtan som Cecilia gör till Norrbottens-Kuriren ska ha vit botten och rosa blommor. Hon skär ut ett stycke kritvit sugarpaste och börjar med vana händer knåda och kavla massan till en tunn och oval plätt.

- Det går åt ungefär ett halvt kilo till en hel tårta, säger hon och rullar upp sockerpastan på kaveln. När jag var i Tyskland förra året köpte jag två burkar på sju kilo var. Det är inget som är speciellt lätt att hitta i Kalix, fortsätter hon och bäddar med största noggrannhet in tårtan i ett vitt sockertäcke.

Super Mario-tårta
Det är ett tidskrävande arbete att dekorera tårtor. Efter att ha kavlat och knådat, format och färgat i närapå två timmar står tårtan färdig. Då räknar hon ändå inte dagens vitrosa kreation till en av de mest krävande varianterna.

- Fördelen med att det här är en hobbyverksamhet är att man kan lägga ner hur mycket tid som helst på detaljer. Nästa projekt är att göra en Super Mario-tårta och det tog två timmar bara att få till en av gubbarna, säger hon.

Cecilia arbetar inom hemtjänsten men drömmer om att utveckla hobbyverksamheten till en liten tårtbutik. Hon tar emot beställningar från familj och vänner och har låtit fantasin sprudla inför varje ny tårta.

- Till sommaren ska jag göra en bröllopstårta till min kompis med gerberor på och spritsad glasyr. Det har jag inte gjort tidigare så det blir ett nytt projekt, säger hon.

För att göra blommor och figurer använder Cecilia flowerpaste. Det påminner om sugarpaste, men går att kavla riktigt tunt och dessutom stelnar det när massan har torkat. I flowerpaste ingår ytterligare en ingrediens som vid blotta tanken kanske inte verkar så passande i en söt tårta.

"Det är limpulver för tandproteser i. Det är ju för att det ska stelna och hålla bra. Allting är ätbart. Det finns inga konstiga ämnen i färgerna och skimmerpulvret är baserat på socker", säger Cecilia och stryker försiktigt en glittrande penselspets över rosenbladen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om