Mat och hälsa på förskolan

Det osar från stekhällen där potatis och hamburgare tillreds inför dagens utomhuslunch på Karlsborgs förskola. Kockar är barnen och personalen gemensamt.

SUGNA. Barnen på Karlsborgs förskola, Linn Krook, Maya Sjöberg, Siri Huvila, William Bergström, Märta Huvila, Cassandra Johansson, Kerstin Jacobsson och Miranda Resin längtar efter hamburgare.  Foto: Britt-Louise Spets

SUGNA. Barnen på Karlsborgs förskola, Linn Krook, Maya Sjöberg, Siri Huvila, William Bergström, Märta Huvila, Cassandra Johansson, Kerstin Jacobsson och Miranda Resin längtar efter hamburgare. Foto: Britt-Louise Spets

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2012-10-13 06:00

Varför måste vi äta, varifrån kommer maten och hur smakar den? Det är några frågor som barnen på Karlsborgs förskola får lära sig mer om under höstterminen 2012. Delaktighet i matens tillkomst är en viktig del i arbetet. På fredagen tillagade barnen hamburgare med kryddsmör, stekt potatis och givetvis grönsaker. Förskolläraren Malin Lindgren går runt med en plastpåse fylld med gräslök som alla får lukta på.

- Jag gillar gräslök, säger fyraåriga William Bergström.

Det är han som har hjälpt till att skala och tärna potatisen. Fyraåriga Kerstin Jacobsson klipper persilja som ska blandas i det egenhändigt tillagade smöret. Tidigare under hösten har barnen plockat blåbär, vinbär och äpplen. I dag vet också alla hur en rödbeta ser ut.

Tummen upp
Karlsborgs förskola är en av 50 förskolor i landet som ingår i projektet, Allebarnsrätten. Syftet med projektet är att skapa bättre, godare och näringsrikare måltider i förskolan. Temat mat och hälsa är inte nytt på förskolan. Därför var det självklart att ansöka om att få delta i projektet när förfrågan kom.

- Vi har alltid fokuserat på hälsa och kost, här har vi så många möjligheter i och med att naturen ligger in på knuten, säger Malin Lindgren.

Får barnen vara delaktiga i tillagningen vågar de också smaka, är den devis som personalen arbetar efter. Under hösten har de hunnit med att plocka blåbär, vinbär och skördat äpplen. Barnen har också fått se var morötter och rödbetor växer.

Någon brist på matlust visade inte barnen vid fredagens lunch.

- Jättegott, tyckte femåriga Märta Huvila och gjorde tummen upp.

Allebarnsrätten stöds av Allmänna arvsfonden och drivs av den ideella organisationen, Stiftelsen Måltidsmuseum

Projektet är ett initiativ för att skapa bättre, godare och näringsrikare måltider i förskolan

130 förskolor i landet ansökte om att få delta i projektet och därmed utses till raketförskolor

50 stycken valdes ut, en av dem är Karlsborgs förskola

Alla som deltar får 3.000 kronor i så kallat komma igång-bidrag samt fem inom ämnet mat

Deltagarna får möta en bonde som berättar om varifrån maten kommer, om djuren och vad man kan odla

De får också träffa en kock

Dessutom inbjuds alla till Stockholm och en matfestival för förskolor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om