Varför måste vi äta, varifrån kommer maten och hur smakar den? Det är några frågor som barnen på Karlsborgs förskola får lära sig mer om under höstterminen 2012. Delaktighet i matens tillkomst är en viktig del i arbetet. På fredagen tillagade barnen hamburgare med kryddsmör, stekt potatis och givetvis grönsaker. Förskolläraren Malin Lindgren går runt med en plastpåse fylld med gräslök som alla får lukta på.
- Jag gillar gräslök, säger fyraåriga William Bergström.
Det är han som har hjälpt till att skala och tärna potatisen. Fyraåriga Kerstin Jacobsson klipper persilja som ska blandas i det egenhändigt tillagade smöret. Tidigare under hösten har barnen plockat blåbär, vinbär och äpplen. I dag vet också alla hur en rödbeta ser ut.
Tummen upp
Karlsborgs förskola är en av 50 förskolor i landet som ingår i projektet, Allebarnsrätten. Syftet med projektet är att skapa bättre, godare och näringsrikare måltider i förskolan. Temat mat och hälsa är inte nytt på förskolan. Därför var det självklart att ansöka om att få delta i projektet när förfrågan kom.
- Vi har alltid fokuserat på hälsa och kost, här har vi så många möjligheter i och med att naturen ligger in på knuten, säger Malin Lindgren.
Får barnen vara delaktiga i tillagningen vågar de också smaka, är den devis som personalen arbetar efter. Under hösten har de hunnit med att plocka blåbär, vinbär och skördat äpplen. Barnen har också fått se var morötter och rödbetor växer.
Någon brist på matlust visade inte barnen vid fredagens lunch.
- Jättegott, tyckte femåriga Märta Huvila och gjorde tummen upp.