Det handlar om årets mat- och miljövecka som pågår i Kalix kommun. Syftet är att lyfta fram lokal mat och lokala produkter samt miljötänkandet.
Under veckan kommer Kalixborna och kommunens skolelever att uppmärksammas på den lokala anknytningen på olika sätt. Bland annat har kommunens samtliga klasser i årskurs tre bjudits in till ett besök på bondgårdar där dagen avslutats med lunch tillagad av lokala råvaror.
Centrumskolans elever valde att åka till Pålänge där de först fick träffa bonden Anders Lundbäck som berättade om gården och djuren. Därifrån gick besöket vidare till byns bagarstuga där Gunnel Isaksson och Rolf Isaksson bakade klådda till barnens lunch.
- Klådda är jättegott, men svårt att baka. Jag har provat hos mormor, berättar Ida Andersson.
Ovärderlig dag
Tillsammans med klasskompisarna fortsatte hon sedan vidare till Land och Strand där Gita Isaksson tog emot. Av henne fick de lära sig hur man komposterar, källsorterar och vikten av att odla och använda egna råvaror istället för att importera produkter från länder långt bort.
Den väntande lunchen bestod så klart av närproducerade produkter. Potatismos med smörstekt löja, lokalt benämnt "predikantstekt" löja sedan tiden då predikanter åkte runt i byarna och sedan bjöds på det bästa huset hade att erbjuda i matväg. Och på brödfatet låg den nybakade klåddan och väntade.
- En dag som den här är ovärderlig. De här frågorna borde man fokusera på redan i de tidiga åldrarna, säger Gita Isaksson.
Med god aptit inmundigades både löja och mos.
- Gott, var det gemensamma betyget från lunchgästerna. Med ett extra plus för klåddan.