Syftet med det erbjudandet är att stärka den vilda laxstammen i Kalix älv, enligt Erik Söderlund, ledamot i Kalix älv ekonomisk förening.
Projektet, som startade förra sommaren innebär att Kalix älv ekonomisk förening hyr fiskerätter eller områden där fiske med laxfällor bedrivs för att sedan låta fisket vara vilande.
På så sätt kan den vilda laxen ges möjligheter att vandra upp i älven för att fortplanta sig, enligt Erik Söderlund.
Inget yrkesfiskestopp
- Minskningen av lax som vandrar upp i älven är oroväckande och det har även påverkat sportfisket negativt. Genom det här vill vi främst skapa en starkare laxstam och öka förutsättningarna för sportfisketurism, säger han.
Det handlar däremot inte om att sätta stopp för yrkesfisket, enligt Erik Söderlund.
- I kustbyarna finns en kulturaspekt kring fisket som vi förstår att de vill behålla. Vårt mål är inte att ta bort det utan att ändra på fångstfördelningen mellan sportfisket och yrkesfisket, säger han.
Enligt Erik Söderlund visar en inventering från 2010 att det finns mellan 70 och 80 platser för laxfällor i Kalix älvs yttre och inre fiskeområde. Samtidigt har EU minskat laxfiskekvoten i Östersjön med 50 procent för 2012 vilket påverkar mängden som yrkesfiskarna får ta upp.
- Om vi då hyr 20 platser räcker de övriga fällorna med råge för yrkesfisket, säger
Erik Söderlund.
Positivt
Några avtal är ännu inte skrivna men diskussioner med fiskerättsägare pågår. Ett anbud på hyra av tio fiskeplatser som ägs av Ytterbyns fiskerättsägare har också lämnats in. Fonden som har föreningen som huvudman samlar in pengar från enskilda, företag och organisationer. Hittills finns drygt 100.000 kronor på kontot, enligt Erik Söderlund.
Pengar som oavkortat ska användas som ersättning till de kustfiskare i älvmynningen som avstår från en del av sitt fiske. För fem år sedan inleddes ett liknande projekt i Kåge älv och i Byske älv, som fortfarande pågår.
- Det har mottagits positivt. Yrkesfiskarna har själva fått sätta prislappen och vi har fört en bra dialog. I byarna där vi arrenderar fiskerätter fungerar det också bra, säger Thomas Johansson, anställd vid Kågeälvens nedre fiskeområde.