För ungefär 300 år sedan växte en tallplanta strax intill Kalixälvens strand. I takt med landhöjningen förvandlades stranden till åkermark, en brukningsväg anlades - den blev sedermera grunden för nuvarande Strandgatan. Där bor i dag Linda Frohm och maken Daniel Frohm i ett hus byggt i början av 1900-talet.
I ett hörn på deras tomt står tallen som under tre
sekel har stått pall för tidens förändringar. Inte lika rak och välvuxen som en fura normalt ska se ut. Växtsättet kan snarare liknas vid en björk eller hägg med långa och kraftiga grenar likt unga stammar som söker sig upp mot ljuset. Omfånget är 310 centimeter i brösthöjd där två stammar tycks ha förenats till en.
- Det är ovanligt att se en tall som den här. Troligen handlar det om en genetisk defekt, säger Thomas Granberg, skogsinspektor vid Norra Skogsägarna.
Säregen
Han bedömer tallens ålder till cirka 300 år.
- I skogen skulle den ha huggits bort eftersom den inte ger något timmer, men i en trädgård är den säregen och ett fint gårdsträd värt att behållas, säger Thomas Granberg.
I dag är familjen överens om att tallen ska stå kvar, men så var det inte från början.
- När vi flyttade hit tänkte jag direkt att alla tallar på tomten måste bort. Jag var rädd att de skulle blåsa omkull och slå sönder huset om det kom en storm. Men de får stå kvar, vi tycker om träd, säger Linda Frohm.
Hon har alltid berörts av den krokiga och säregna tallen. När hon får veta hur gammal den är förstärks känslan ännu mer.
- Vårt hus byggdes för nästan hundra år sedan. Det känns svindlande när man tänker på att då hade den redan stått här i 200 år, och tänk att ingen av de tidigare ägarna har kapat ned den, säger hon.