Kräver förändring av djurskyddslagen
Den växande rovdjursstammen börjar bli ett folkhälsoproblem som bidrar till att slå ut Sveriges djurhållning. Nu krävs det förändringar i djurskyddslagen anser ranchägaren Åke Siikavaara.
ALTERNATIV. Åke Siikavaara pläderar inte för en nollvision avseende rovdjursstammen men ser reservat som alternativ.
Foto: Britt-Louise Spets
Vid en rundringning till olika djurhållare blev Siikavaara varse en situation som är mycket allvarlig, enligt honom. Bland annat hade en person diagnostiserats för posttraumatisk stress efter drygt två år av attacker mot hans besättning. - Det här börjar likna ett folkhälsoproblem. Nu måste djurskyddslagen ändras, säger han. Enligt Siikavaara är djurskyddslagen och de stränga kraven om skyddsjakt på rovdjur direkt motstridiga. Olika enheter på länsstyrelserna ansvarar för rovdjursförvaltningen respektive djurskyddet och man har lagt hela ansvaret för djuren på djurhållaren. - Det har uppstått ett Moment 22 där en djurägare som försvarar sina djur blir brottsling hur man än agerar, säger han. I november anmälde han situationen till Folkhälsoinstitutet och begärde att de omedelbart inleder en utredning eller studie om djurhållarnas situation. - Jag hoppas på en utredning så att lagrådet skärper till sig, djurskyddslagen ska gälla all djurhållning utan undantag, säger Siikavaara. Tydliga råd
Dessutom krävs också tydliga råd och anvisningar från regeringen, myndigheter och verk om vilka rättigheter och skyldigheter djurägarna har. - Den okunnige tycker kanske att det är pittoreskt med rovdjur men den som vet annat är faktiskt rädd, det går inte att kombinera rovdjur och djurhållning, säger Siikavaara. Ska rovdjur få finnas? - Jag pläderar inte för en nollvision, men varför inte inrätta rovdjursreservat, säger Åke Siikavaara.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!