"Kommunen sysslar med särbehandling"

Inget krav på parkeringsskiva vid Gallerian men däremot på Köpmannagatan har fått Staffan Häggström (M) att ilskna till. -  Kommunen sysslar med särbehandling, säger han.

SÄRBEHANDLING. Kravet på p-skiva togs bort från Gallerian men finns kvar på Köpmannagatan.Särbehandling tycker Staffan Häggström (M) som kräver att alla ska behandlas  lika. Foto: Britt-Louise Spets

SÄRBEHANDLING. Kravet på p-skiva togs bort från Gallerian men finns kvar på Köpmannagatan.Särbehandling tycker Staffan Häggström (M) som kräver att alla ska behandlas lika. Foto: Britt-Louise Spets

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2012-11-02 06:00

Den 30 juni togs kravet på parkeringsskiva bort från parkeringen till Galleria Kalix.

Orsaken var att många turister och andra besökare som inte kände till kravet hade en parkeringsbot på vindrutan efter avslutat besök.

-  Vi vill inte att turister och andra som inte känner till kravet ska riskera att få böter. Fortfarande gäller däremot att man får stå på platsen i högst tre timmar och det hoppas vi att folk respekterar, förklarade Jan Nilsson, S-ledamot i styrelsen för Kalix nya centrum.

Men för dem som parkerar på Köpmannagatan gäller fortfarande p-skivan.

-  Det är helt fel. Varför ska folk som parkerar för att handla på Köpmannagatan behandlas annorlunda än de som handlar i Gallerian? Är det så att handlarna utanför Gallerian endast räknas när skatten ska betalas?, undrar Staffan Häggström (M).

Inga klagomål
I en motion till kommunfullmäktige har han krävt att p-skivan avvecklas helt. Om inte så ska samma regler gälla i hela centralorten.

Frågan har behandlats av samhällsbyggnadsnämnden där Jan Nilsson för övrigt är ordförande. Nämnden säger nej till begäran och förordar att kommunfullmäktige gör detsamma.

-  Vi införde p-skiva på Köpmannagatan efter påtryckning från handlarna som ville begränsa parkeringstiden eftersom folk använde platserna som långtidsparkeringar.

- Därefter har det blivit betydligt bättre och vi gör kontinuerliga utvärderingar, några klagomål har vi inte fått, säger Jan Nilsson.

Varför råder olika regler?

-  Det råder tre timmars tidsbegränsning även på Gallerian men p-skivan togs bort eftersom så många människor passerar där, bland annat för att besöka turistbyrån. Att då ge dem böter är inget bra bemötande, säger Jan Nilsson.

Enligt Staffan Häggström ska kommunen enligt kommunallagen ha lika villkor för alla sina parkeringar. Där är även Gallerian inräknad eftersom kommunen står som huvudägare i Kalix nya centrum.

-  Vi gör ingen skillnad, att påstå det är barockt. Vi har personal som också övervakar gallerians parkering. Står man för länge bötfälls man även där, säger Jan Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om