Kände sig hotad och drog kniv

32-åringen som högg en 52-årig Haparandabo till döds i somras bör dömas för mord alternativt dråp anser åklagaren. Mannen menar att han agerade i självförsvar och bör dömas för grov misshandel och vållande till annans död.

BLEV RÄDD. Syftet var inte att döda 52-åringen, menar 32-åringen, här utanför rättssalen.

BLEV RÄDD. Syftet var inte att döda 52-åringen, menar 32-åringen, här utanför rättssalen.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2012-09-15 06:00

Ett sex centimeter djupt knivhugg i halsen ändade livet på den 52-årige mannen den 20 juni i centrala Haparanda. Dagen efter greps en 32-årig man som sedan häktades misstänkt för mord. På fredagen hölls rättegången mot honom. 32-åringen erkände att han hade huggit 52-åringen med en kniv så att mannen avled av skadorna. Men syftet var inte att döda honom, enligt mannens advokat, Jens Arnhof.

-  Syftet var att avvärja våld genom att hugga honom i axeln eftersom han fruktade att XX skulle överfalla honom. Han medger att det han gjort är oförsvarligt och undankastar sig att dömas för grov misshandel och vållande till annans död, säger Jens Arnhof.

Åkte hem
Händelsen inträffade i ett villaområde strax efter klockan ett på natten. 52-åringen hade inlett kvällen hos sin särbo och en väninna till henne. De fortsatte till en bar i Haparanda där de kom i kontakt med 32-åringen och en vän till honom. De beslutade sig för att åka vidare till Torneå men 52-åringen valde att åka hem.

Vid stängningstid tog de fyra en taxi till väninnans adress.

Kvinnorna nekade männen att följa med in och en diskussion uppstod mellan 32-åringen och 52-åringens särbo. Han knuffar henne - väninnan blir rädd och ringer till 52-åringen som kommer dit i bil.

Sker snabbt
När han anländer sker allt väldigt snabbt. 32-åringen uppger att han kände sig hotad bland annat för att särbon hade uttalat att hon hade kontakter som skulle komma och spöa honom.

Hans tanke var att det rörde sig om detta när mannen klev ur bilen. 32-åringen tar upp en kniv och hugger mannen i halsen - hugget går in i bröstkorgen och i lungan. Han avlider inom några minuter.

Likgiltig
Kammaråklagare Ulla-Karin Lindström yrkar att mannen ska dömas för mord alternativt dråp.

- I stället för att avvakta och se om XX går mot honom eller om han går till sin särbo hugger han honom direkt i halsen, säger hon.

Det finns inte heller någon anledning att tro på teorin om hot.

- Han borde ha känt igen XX eftersom han hade samma kläder på sig då som på baren då de sågs, säger hon.

32-åringen har enligt åklagaren varit likgiltig för följden av sitt handlande och ska därför dömas för ett uppsåtligt dödande. I första hand yrkar hon på mord med ett minimistraff på tio års fängelse. För dråp är motsvarande straffsats minst sex års fängelse.

Inte mord
Advokaten Sami Hietala företräder målsägande som består av anhöriga till 52-åringen samt hans särbo.

-  Det finns inga förmildrande omständigheter. Brottet bör rubriceras som mord med ett straffvärde något över tio års fängelse, säger han.

- Vi har fått beskrivit en avrättning, jag önskar snarare 14 års fängelse, säger en av målsägande.

Jens Arnhof ser inte gärningen som ett mord.

-  Händelseförloppet skedde snabbt och det är typiskt för ett dråp. Däremot är frågan om det är ett uppsåtligt dödande. Och uppsåt bör begränsas till grov misshandel med tre till fyra års fängelse som följd.

Tingsrätten beslutade att hålla mannen fortsatt häktad i väntan på dom. Den meddelas den 21 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om