Kalix finans expanderar som utlovat

När Tallink Silja meddelade att de lägger ned i Kalix meddelade Jan Nilsson, vd på Kalix finans, att de är redo att tidigarelägga en planerad expansion på orten. Nu har den inletts.

VÄXER. Till hösten räknar Jan Nilsson, vd på Kalix Finans samt platschef Mats Sjöberg att antalet anställda i Kalix ska ha ökat från 35 till 45 personer i Kalix.

VÄXER. Till hösten räknar Jan Nilsson, vd på Kalix Finans samt platschef Mats Sjöberg att antalet anställda i Kalix ska ha ökat från 35 till 45 personer i Kalix.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2012-06-29 06:00

Det var i mars månad som chockbeskedet kom. Tallink Siljas styrelse hade beslutat att lägga ned sitt kontor i Kalix och 58 personer varslades. Beskedet skapade både ilska och förstämning bland såväl anställda som politiker och inom näringslivet.

En av dem som reagerade var Jan Nilsson, vd på Kalix finans, som vid samma tidpunkt planerade för en expansion men på annan ort än Kalix. Beskedet från Tallink Silja fick styrelsen för Kalix
finans och bolagsrepresentanterna att tänka om.

I stället för att etablera verksamhet utanför kommunen skulle expansionen ske på hemorten. Och den skulle inledas i ett tidigare skede än planerat.

Orsaken var, enligt Jan Nilsson, bland annat vikten av att behålla kompetensen på orten.

-  Det handlar inte om att frånta Tallink Silja sitt ansvar, men det är otroligt viktigt att vi får behålla kompetensen i kommunen och vi vill ingjuta hopp till de anställda och deras familjer, sa Jan Nilsson då.

Då uppgav han även att expansionen skulle innebära upp till 40 nya jobb i slutänden. Någon tidsperiod kunde han däremot inte presentera. Nu har processen inletts. I ett första skede handlar det om tiotalet jobb som nu ligger ute på annons, enligt Jan Nilsson.

-  Vi har startat tidigare än planerat och kommer att åtminstone in ett tiotal under augusti månad om vi hittar rätt kompetens. Sedan kommer vi att fortsätta med att ta in personal löpande under hösten inom både försäljning och administration, säger han.

Några av dem som hittills har sökt jobben kommer från Silja Line, enligt Jan Nilsson.

I dag har Kalix Finans 35 anställda i Kalix och sex anställda i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om