Kalix eller Karlsborgsverken - det är frågan

Karlsborgsverken eller Kalix. Nu får de boende i Vikmanholmen, Vånafjärden och Karlsborg tycka till om vilken postort de vill ha.

NY POSTADRESS. För Maj-Britt Strömbäck är valet självklart - postadressen ska vara Kalix. Nu återstår att se vad övriga bybor tycker.

NY POSTADRESS. För Maj-Britt Strömbäck är valet självklart - postadressen ska vara Kalix. Nu återstår att se vad övriga bybor tycker.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2013-05-21 06:00

Det är Vånafjärdens hembygdsförening som tagit initiativet till en eventuell ansökan om ny postort - från dagens Karlsborgsverken till Kalix. Maj-Britt Strömbäck, medlem i hembygdsföreningen är upphovskvinnan till förslaget.

-  Skolor och affärer har lagts ned och massafabriken har bytt namn, det enda som kvarstår är vår postadress Karlsborgsverken, men det finns ingen ort som heter så, säger hon.

Karlsborgsverken finns varken utmärkt på någon karta eller på några vägskyltar. Däremot står det Karlsborg, men att använda Karlsborg i stället för Kalix är ingen bra idé, anser Maj-Britt Strömbäck.

-  Då kan posten hamna i Karlsborg som ligger i Västra Götaland i stället. Står det Kalix i adressen vet alla var vi finns, säger hon.

I helgen fick byborna en enkät i sin brevlåda. Fram till och med fredag kan de delge sin syn på namnförändringen. Blir utfallet positivt lämnar föreningen in förslaget till Kalix kommun som fattar det slutgiltiga beslutet.

- Jag hoppas att det går igenom, hittills har jag fått positiv respons, säger Maj-Britt Strömbäck som själv är inflyttad till Vånafjärden.

Karlsborgsverken är kanske en identitet som många vill ha kvar?

- Kanske äldre personer känner så men inte den yngre generationen, tror jag. Karlsborgsverken syftar till en fabrik och man bor inte på en fabrik, säger Maj-Britt Strömbäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om