Intresset växer för vården

Från vilande på grund av för få sökande till stort intresse. Det råder nya tider för vård- och omsorgsprogrammet i Kalix.

RÄTT. "Vi vill jobba med människor och då känns vård- och omsorgsprogrammet rätt", säger Emmelie Tiger till vänster och Fanny Lampinen till höger.    Foto: Britt-Louise Spets

RÄTT. "Vi vill jobba med människor och då känns vård- och omsorgsprogrammet rätt", säger Emmelie Tiger till vänster och Fanny Lampinen till höger. Foto: Britt-Louise Spets

Foto:

Kalix. 2012-08-30 06:00

Förra året ansökte sex elever till gymnasiets vård- och omsorgsprogram. Av dem uppfyllde tre stycken kraven på behörighet. Det fick gymnasienämnden att besluta om att lägga programmet vilande inför höstterminen 2011. Alternativet för den vilande utbildningen blev fyra lärlingsplatser. I år är läget betydligt ljusare. Vid höstterminens start i måndags tog vårdläraren Anna Morin emot 16 elever till årskurs ett, vilket är lika med full klass eftersom alla ska kunna beredas praktikplats under sina studier.

-  Det är jätteroligt och visar att här finns ett stort intresse för att utbilda sig inom vården. En del vill arbeta som undersköterskor medan andra vill läsa vidare, men det gemensamma är att alla vill jobba med människor, säger Anna Morin.

Stort stöd
En bidragande orsak till det ökande intresset är bättre marknadsföring av programmet, tror Anna Morin. Hon berömmer också verksamheterna inom både kommunen och landstinget. Under elevernas praktikveckor är personalen duktig på att informera om att det finns jobb i framtiden. Dessutom har de funnits med vid skolans olika marknadsföringsarrangemang

-  De har gett oss ett stort stöd och det är värt jättemycket, säger Anna Morin.

Emmelie Tiger och Fanny Lampinen är två av förstaårseleverna. Bägge har anhöriga som jobbar eller har jobbat inom vården. Av dem har de fått positiva signaler om arbetet.

Kompisar som nu går tredje året på programmet är nöjda med utbildningen.

-  Jag tycker att det verkar roligare att jobba med människor än att sitta bakom ett skrivbord. Kanske jag läser vidare till sjuksköterska, läkare eller möjligen polis senare, säger Emmelie Tiger.

Fanny Lampinens mål är att bli polis.

-  Då är det bra att först läsa vid program som innebär att man kommer att jobba med människor, säger hon.

Totalt läser nu 39 elever vid programmet - 19 stycken i årskurs tre, fyra i årskurs två och 16 stycken i årskurs ett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om