Hela Sverige ska leva - med Åse i ledningen

Åse Blombäck från Båtskärsnäs har valts till ny riksordförande för organisationen Hela Sverige ska leva.

HEMMAKONTOR. Tack vare bra uppkoppling kan Åse Blombäck, nytillträdd riksordförande för Hela Sverige ska leva, jobba hemifrån Båtskärsnäs. Foto: Britt-Louise Spets

HEMMAKONTOR. Tack vare bra uppkoppling kan Åse Blombäck, nytillträdd riksordförande för Hela Sverige ska leva, jobba hemifrån Båtskärsnäs. Foto: Britt-Louise Spets

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2013-04-23 06:00

Hon är vice ordförande i Kalix kommuns bygderåd, styrelseledamot i Båtskärsnäs hembygdsförening och har arbetat aktivt som kommunpolitiker för Socialdemokraterna i Kalix. För åtta år sedan valdes hon in som styrelseledamot för Norrbottenssektionen av Hela Sverige ska leva. Två år senare valdes hon till länsordförande, däremellan hade hon även hunnit ta en plats i riksstyrelsen. Och för snart två veckor sedan valdes hon till ordförande för riksorganisationen tillsammans med Staffan Nilsson från Bjuråker.

Brinnande intresse
- Vi är en organisation som ofta är med och krattar i manegen även om vi inte syns. Vårt huvudmål är att skapa projekt på landsbygden och så länge det lyckas är vi nöjda, säger Åse Blombäck.

Det var hennes brinnande intresse för landsbygden som förde henne till organisationen. Hon gläds över det förtroende som medlemmarna i landet nu har gett henne.

-  Att känna ett sådant stöd stärker en, säger Åse Blombäck.

Råder trötthet
Hon efterlyser en bättre balans mellan landsbygden och städerna.

-  Ofta investerar man i en stad men ger bidrag till landsbygden, den attityden måste ändras. Landsbygden har en stor utvecklingspotential, säger Åse Blombäck.

Den största utmaningen för Norrbottens landsbygdsutveckling är att behålla befolkningen, anser Åse Blombäck. De viktigaste förutsättningarna för att klara det är:

n Integration med människor från andra länder.

n Tillgång till fungerande datakommunikation.

n Arbetstillfällen.

n Fungerande kollektivtrafik.

- Men viktigast är samverkan och samarbete, annars fixar vi det inte, säger hon,

Vad är din största utmaning som riksordförande?

- Att samla rörelsen så vi kommer tillbaka dit vi var när den startade på 1980-talet. Landsbygden har fått ta mycket stryk och nu råder det en otrolig trötthet på projekt, säger Åse Blombäck.

Namn: Åse Blombäck

Ålder: 40

Bor: Båtskärsnäs

Familj: Sambo och tre delvis utflugna barn, 23, 20 och 16 år gamla

Intressen: Visats i skärgården, samt pyssla i hem och trädgård

Aktuell som: Ny riksordförande för Hela Sverige ska leva

Fakta

I Sverige finns cirka 5 000 lokala utvecklingsgrupper

Oftast finns de på landsbygden eller i små samhällen, men även här och var i storstäderna

Riksorganisationen Hela Sverige ska leva är en medlemsorganisation för dessa lokala grupper och för ett fyrtiotal organisationer som valt att stödja arbetet genom att bli medlemmar

Organisationen har nominerats till EU:s medborgarpris 2013

Priset syftar till att belöna medborgare, grupper, föreningar eller organisationer som vittnar om ett framstående engagemang för främjandet av en ökad ömsesidig förståelse och en närmare integration mellan människor i medlemsstaterna, eller som underlättar gränsöverskridande eller nationsövergripande samarbete inom Europeiska unionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om