Granen dansas ut i Båtskärsnäs

Till helgen ska granen enligt seden dansas ut. I Båtskärsnäs har den traditionsenliga festen hållits i 105 år.

SEKELGAMMALT. I 105 år har julen dansats ut under festliga former i Båtskärsnäs. May Spets, Bertil Helin och Eva Stålnacke hoppas att traditionen fortsätter.

SEKELGAMMALT. I 105 år har julen dansats ut under festliga former i Båtskärsnäs. May Spets, Bertil Helin och Eva Stålnacke hoppas att traditionen fortsätter.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2013-01-09 06:00

I januari 1908 inledde det då privata sågverksbolaget i Båtskärsnäs en fest för byns barn i anslutning till tjugondedag jul. Festligheterna hölls från början i skolans samlingssal.

Efter att Folkets hus byggdes år 1918 flyttades den dit och där hålls den än i dag.

Under 1930-talet bidrog fackföreningen och lokala företag till arrangemanget.

Läraren Gunnar Runfors kom också att få stor betydelse för arrangemanget vid den tiden. Han bidrog till att eleverna i skolan uppträdde på scenen, till glädje för alla besökare. Bertil Helin som fyller 87 år nästa vecka var en av dem.

- Hela festen var en stor upplevelse. Jag spelade bland annat Kväsarvalsen på ett tvåradigt dragspel, men mest minns jag nog tomtens utdelning av påsar och Tores trio som spelade, säger han.

Betydelsefull
Vid sin pensionering återvände han hem till Båtskärsnäs där han har kommit att tillhöra en av eldsjälarna som värnar om byns kultur och historia - dit hör definitivt barnfesten. May Spets och Eva Stålnacke är två bybor och före detta lärare som både har uppträtt på scenen som barn men även övat med sina elever inför festen.

- Det var en stor dag när vi promenerade till Folkets hus för genrepet, minns May Spets.

Festen har betytt mycket för samvaron i byn, enligt Eva Stålnacke.

- Då samlas utflyttade och bofasta, ofta är det flera generationer från samma familj som deltar.

Sponsring
Sågverket lades ned och fackföreningen upphörde, men festen levde vidare.

- Den festkommitté som hade bildats inom fackföreningen tiggde sponsring från olika företag för att kunna fortsätta och det lyckades, säger Eva Stålnacke.

Nu är det byns hembygdsförening som står som arrangör. På lördag är de redo att genomföra festen som fortlevt i 105 år.

Hur har det lyckats?

- Det har alltid funnits engagerade människor. Nu hoppas vi att yngre förmågor tar över. Det är så roligt att se när far- och morföräldrar dansar runt granen med barnen, säger Eva Stålnacke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om