Från hydda till hus med stöd av Billerud

I tre års tid har Billeruds anställda stöttat hjälporganisationen Action Aid. Kalixanställda Elisabeth Johansson har följt ett husprojekt i Nepal på plats.

FÖRÄNDRING. Från hydda till ett hus med två rum och veranda samt toalett utanför innebär en stor förändring till de bättre för de boende.

FÖRÄNDRING. Från hydda till ett hus med två rum och veranda samt toalett utanför innebär en stor förändring till de bättre för de boende.

Foto: Elisabeth Johansson

Kalix. 2013-01-25 06:00

Den lilla byn Gangaparaspur i Kamaiyaregionen ligger i sydvästra Nepal. Där bor främst kvinnor med sina barn, samt åldringar.

Männen arbetar ofta långt hemifrån. Bostäderna består av enkla hyddor och fattigdomen är stor.

Det berättar Elisabeth Johansson, anställd vid Billerud/Korsnäs. I november förra året åkte hon till den lilla byn för att under en veckas tid delta i Action Aids arbete med att bygga 25 hus i byn.

En lunch per månad
Orsaken är ett initiativ från Billerud år 2010. Då erbjöds de anställda att frivilligt skänka en lunch per månad motsvarande 60 kronor till organisationen.

Samtidigt skänker koncernen 100 kronor per månad. Alla som ställer upp deltar i en utlottning om att få delta i Action Aids arbete på plats. Förra året föll lotten på Elisabeth Johansson. Tillsammans med en kollega från Skärblacka bruk ingick hon i en grupp på 25 personer.

  - Vår uppgift var att mura husgrunder med hjälp av inhemska murare, säger hon.

Primitivt
Arbetet var tungt. Murbruket blandades för hand och antalet tegelstenar som Elisabeth har burit är många.

Dagstemperaturen var mellan 25 och 30 grader, när solen gick ned blev de snabbt kallt och fuktigt. Alla bodde i tvåmanstält med djungeln som granne.

Någon elektricitet fanns inte, almanackor och klockor fyllde ingen funktion.

Hårt liv
-  Det var mycket primitivt men välordnat. Jag fascineras av byborna. De lever ett hårt liv och är mycket fattiga samtidigt som de utstrålar harmoni.

Till våren kan byborna flytta in i sina hus. Det innebär en stor förändring i deras liv.

-  Det har varit en otrolig upplevelse. Jag har sett med vilken glädje byborna tar emot hjälpen. Fler företag borde bidra med pengar, säger Elisabeth Johansson.

Action Aid är en religiöst och partipolitiskt oberoende organisation som samarbetar med över 2.000 andra organisationer världen runt.

Syftet är att öka möjligheterna att bekämpa fattigdom och orättvisa i världen.

Allt arbete fokuserar på kvinnors och flickors situation eftersom det är det mest effektiva sättet att minska fattigdom.

År 2008 samlade Action Aid in 1,8 miljarder kronor varav nästan 75 procent kom från privatpersoner - främst från människor som stödjer organisationen som faddrar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om