Fick hälsa på polisen

Ta fram fingeravtryck, se hur polishundar jobbar och göra "harres test" var några av de aktiviteter som besökarna på polisens dag i Kalix fick prova på.

SCHÄFER. Polisen Robert Strömbäck förklarar för sina åhörare att polishundar framför allt används för att spåra narkotika. Många barn ville klappa hunden Mac.

SCHÄFER. Polisen Robert Strömbäck förklarar för sina åhörare att polishundar framför allt används för att spåra narkotika. Många barn ville klappa hunden Mac.

Foto: Helena Wande

Kalix. 2012-09-17 06:00

Elliot och Hampus Lundgrens mamma är polis och bröderna tycker att det verkar vara ett roligt yrke. Elliot Lundgren vet precis varför.

- För att poliser får köra fort och vara uppe sent, säger han.

Syskonen Wilmer, Ester och Lilly Granström vill prova att göra "harres test". Polisen Jonas Nilsson förklarar att det är ett smidighetstest som man måste klara för att få bli polis. Till polisens dag har det byggts upp en enklare version av testet.

- I en speciell bana ska man visa att man kan göra kullerbyttor, hoppa och krypa under hinder, berättar han.

Gör skillnad
Wilmer, Ester och Lilly Granström klarar testet galant.

- Det var roligt och inte alls svårt, tycker Wilmer Granström.

Jonas Nilsson har varit polis i två år och trivs bra. Mest för att det är varierande och för att han känner att han kan göra skillnad.

- Ingen dag är den andra lik. Bäst känns det när jag får vara med och hjälpa någon som är i nöd, säger han.

Uppskattat evenemang
Polisens dag anordnas bland annat för att slå ett slag för polisyrket och så ett frö för framtida rekrytering, men också för att visa sig tillgängliga för allmänheten. Det säger Karin Markaberg, enhetschef för brottsförebyggande i östra Norrbotten.

- Mest viktigt är att vi får tillfälle att visa att vi finns även i trevliga sammanhang, säger hon.

I år har polisens dag, förutom i Kalix, anordnats i Piteå, Kiruna och Boden. Evenemanget anordnas inte i varje kommun varje år, men Karin Markabergs förhoppning är att evenemanget ska få växa och utvecklas.

- Vi märker att det är väldigt uppskattat. Vi har haft folk här ändå från det att vi öppnade på morgonen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om