"Ge inte hjärtat en chans att stanna".
Orden kommer från ambulanssjuksköterskan, Kurt Schäufele i Kalix. Han befinner sig på Töre brandstation för att utbilda kåren inför deras nya uppdrag - att bistå med snabba insatser vid livshotande tillstånd. Konceptet som sker på uppdrag av landstinget kallas IVPA, I väntan på ambulans, och finns redan i stora delar av Sverige. Nu är det Norrbottens tur. Från den 1 juni kommer patienter i kustområdet att märka av nyordningen - till senhösten ska även inlandet involveras.
- Långa avstånd i kombination med livshotande tillstånd är inte alltid förenligt med varandra men nu ska den situationen lösas, säger Bo Wall, ambulanssjukvårdare och IVPA instruktör i Kalix.
Dyrbara minuter
Framförallt handlar det om utryckningar vid andningshinder, medvetslöshet och trauman. SOS alarm är de som gör bedömningen för utryckningen. Att räddningstjänsten kan bistå om ambulansen är långt borta innebär en kvalitetshöjning för de drabbade. En patient kan få hjälp inom tio minuter i stället för att tvingas vänta i upp till 45 minuter, enligt Bo Wall.
- Speciellt vid hjärtstopp är det viktigt. Då är varje minut dyrbar, säger han.
Trygghet
För att klara sitt uppdrag har deltidsbrandmännen i Töre genomgått en utbildning i hjärtlungräddning samt defibrillering med hjärtstarter. I grunden har alla en utbildning i att ge första hjälpen i samband med till exempel trafikolyckor.
- Det här är vår överkurs. Nu kan vi kanske göra ännu mer nytta, säger brandmannen, Mikael Nilsson.
Kurt Schäufele ser IVPA som en trygghet.
- Ju fler transporter vi får till Sunderby sjukhus desto mer uppbundna blir vi. Via brandmännen får vi snabb information om läget, det skapar en trygghet både för oss och för medborgarna, säger han.