Barnen på Skutan gillar sin "padda"

På avdelningen Skutan vid Ytterbyns förskola räds man inte ny teknik. På initiativ av personalen har läsplattan blivit en uppskattad del av verksamheten.

TRÄNAR. Agnes Vikström, Alice Andersson och Fanny Andersson hjälper varandra.

TRÄNAR. Agnes Vikström, Alice Andersson och Fanny Andersson hjälper varandra.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2012-10-18 06:00

Femåriga Agnes Vikström pekar på läsplattans skärm. Där finns hennes berättelse om familjens häst Penny sparad i form av en digital bok.

Sida för sida kan de som vill titta på bilder och lyssna till Agnes egna ord om sitt husdjur.

Berättelsen ingår i temat, Mitt husdjur som de 20 barnen på Skutan har jobbat med. Till sin hjälp har de haft en iPad, en digital läsplatta som till vardags benämns som "paddan".

Nytt sätt att lära
-  Det gäller att hänga med i den nya tidens utveckling. Att använda läsplatta inom pedagogiken är ett nytt sätt att lära sig saker, säger förskolläraren, Ann-Louise Vingestam.

Tillsammans med kollegorna Helena Björkman-Nilsson och Agneta Sidenmark tog hon initiativ till projektet, Ipad i förskolan.

Idén fick de via en tidningsartikel om hur Nacka kommun använde läsplatta inom förskolan.

I januari 2012 inleddes arbetet med hjälp från IKT-pedagog Elisabeth Karlsson som lånade ut två läsplattor och bistod med teknikhjälp.

Barnen som är mellan fyra och fem år gamla var direkt redo att testa sitt nya verktyg.

-  Barn har ingen rädsla för det nya som vi vuxna kan ha. En läsplatta är också motoriskt lättare att använda för dem, det krävs inga tangentryckningar och ingen mus, säger Helena Björkman-Nilsson.

Nya möjligheter
I dag används läsplattan dagligen.

-  Det här är ett nytt sätt att lära sig saker men det innebär inte att vi slutar med vårt gamla arbetssätt. Fortfarande läser vi böcker och ritar på papper, säger Helena Björkman-Nilsson.

I barngruppen finns barn med finska som hemspråk. Hemspråksläraren Hanna Heinonen tog läsplattans möjligheter till hjälp och spelade in Lilla snigel på finska.

Personalen och barnen kunde sedan öva närhelst de ville - i dag kan alla sjunga visan på finska.

Ny teknik skapar nya möjligheter. Personalen på Skutan ville vara med på tåget.

-  Man måste hänga med i tiden. Det är 2012 och barnen behärskar det här redan. I rätt syfte är läsplattan ett bra verktyg, säger Ann-Louise Vingestam.

Läs och lär

Arbetet i Ytterbyn har skapat ringar på vattnet. Vid höstterminsstarten inledde kommunen ett ettårigt läs- och lärprojekt med iPad som hjälpmedel. Totalt deltar sex förskolor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om