Kalamarksmordet: Här är de inblandade

Är Kaj Linna oskyldigt fängslad för mord? Under tisdagen, 13 år efter rånmordet i Kalamark, börjar rättegången som ska räta ut frågetecknen. Här följer en sammanfattning av i Norrbottens mest omstridda mordfall.

15 maj 2017 21:31

Turerna har varit många och bitvis komplicerade. Allting började på kvällen den 14 april 2004. På en ensligt belägen gård i Kalamark utanför Piteå överfölls två äldre lantbrukarbröder av en maskerad man. Den äldre brodern, Roger Lindberg, blev först mördad med en träregel vid en ladugård på tomten. Den yngre brodern, Sune Lindberg, blev därefter brutalt misshandlad och utpressad på var brödernas kassaskåp fanns.

Först två dagar senare upptäckte hemtjänsten vad som hade inträffat. Den enorma polisutredningen fick då sin början och ledde till att Kaj Linna dömdes i hovrätten för mord.

Läs mer: Detta talar för och emot Kaj Linna

Men Kaj Linna har fått resning genom Högsta Domstolen. Det juridiska efterspelet efter mordet i Kalamark har nu tagits till slutronden och alla korten ska nu åter upp på bordet. Om den morddömde Kaj Linna frias kommer han ha suttit oskyldig fängslad i 13 år.

För tredje gången på kort tid riskerar en norrbottnisk morddom att rivas upp efter ett resningsförfarande. 2013 friades Sture Bergwall, då känd som Thomas Quick, för tältmorden i Appojaure och för det påstådda mordet på Charles Zelmanovits i Piteå.

Allt kokar ned till detta: Det finns ingen teknisk bevisning i form av dna eller fingeravtryck som binder Kaj Linna till mordplatsen. Det finns heller inga ögonvittnen som gör det. Det som finns är en lång och bitvis snårig kedja av indicier. Kedjan vilar tungt på ett vittne – vars trovärdighet har blivit starkt ifrågasatt efter granskningar av främst Dagens Nyheter och podcasten Spår.

Vittnesobservationerna:

Men det finns ett par viktiga vittnesobservationer.

Mannen i luckan

Brödernas närmsta granne har vittnat om att han under mordkvällen såg något märkligt vid brödernas ladu­gård. Han såg en person, av allt att döma en man, som höll på att fösa sig in i en trång foderlucka i ladugårdens vägg. Han såg bara benen: blåa byxor och grova arbets­skor.

Bilen vid Kalahatten

Under mordkvällen såg en tonårspojke en bil – som kan ha varit mordbilen – parkerad vid en rastplats strax utanför Kalamark. Fotspår i snöskaren ledde därifrån till brödernas gård genom skog och mark.

Efter mordet hittades bröderna Lindbergs röda bil vid parkeringen. Mördaren tros ha kört dit den strax efteråt och lämnat fler fotspår. Pojkvittnen ska dock ha sett en vit kombi vid rastplatsen.

De tre misstänkta

Tre män, alla sedan tidigare bekanta med varandra och bröderna, blev tidigt indragna i utredningen. Samtliga har varit misstänkta för inblandning i mordet.

"Bertil"

Polisen grep först Bertil. Den då 33-årige Luleåbon hade under flera år gjort affärer med bröderna. Några månader före mordet ska han ha varit i en ekonomisk tvist med bröderna. Bröderna betalade 80 000 kronor för att få slut på konflikten. Bertils ombud ”Nils” skötte betalningen på plats i Kalamark.

Bertil pekades först ut av den överlevande brodern – men släpptes eftersom han hade alibi. Men Bertil berättade för polisen att Nils hade påstått att Kaj Linna visste mer om mordet.

"Nils"

Nils vittnesmål kom att bli avgörande för fallet. I förhör med polisen sa Nils att Kaj Linna var personen de letade efter. Linna ska i förväg ha berättat för Nils att han tänkte slå till mot bröderna och deras kassaskåp. Nils återberättade flera intressanta detaljer som övertygade polisen. Han berättar också att han försökte övertyga Linna att inte begå brottet av rädsla för att polisen skulle misstänka honom. Bland annat genom en bilresa till Kalamark – dagen innan mordet. Nils har själv alibi för mordet i Arvidsjaur.

En sensationell vändning kom i april i år då ­åklagaren plötsligt anhöll Nils – på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord. Han släpptes dock snart i brist på bevis.

Kaj Linna

Polisen lyckades gripa den utpekade Kaj Linna i Storbritannien. Det visade sig att han hade träffat bröderna på deras gård år 1999. Då sålde han ett kassaskåp till dem tillsammans med Bertil.

Efter gripandet började ­polisens bevisjakt mot Kaj Linna.

Fotnot: Namnen Bertil och Nils är fingerade.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa