Mubarak segrar i presidentvalet
Ett historiskt steg mot demokrati i arabvärldens största land - eller bara ett välregisserat spel för gallerierna? En sak är i alla fall säker när Egypten på onsdag för första gången håller presidentval med flera kandidater: Hosni Mubarak vinner. Jublet stiger till dån när mannen som har regerat Egypten i 24 år kliver upp på podiet i bländande strålkastarljus.
- Vårt blod och våra själar för dig, Mubarak! skanderar anhängare som snubblar över varandra av upphetsning.
Den elegant kostymklädde presidenten har svårt att överrösta folkmassan när han framför sitt tal. Han lovar miljoner nya jobb, en starkare ekonomi - och mer demokrati i Egypten.
- Vi vill se mer frihet för vårt folk, säger Mubarak, som har styrt med undantagslagar sedan 1981.
Mubarak flankeras av sin son Jamal, mannen som sägs ligga bakom Mubaraks förvandling från traditionell autokrat till vad som liknar en presidentkandidat i USA. Arabisk populärmusik dånar ur högtalare, ett bildspel på jätteskärmar visar Mubaraks långa karriär inom militären och politiken.
Tidigare har Egypten valt president genom folkomröstning, ja eller nej till en enda kandidat - Mubarak. Nu har egyptierna tio namn att välja på.
- Det är väl bra med demokrati, men hur kan vi rösta på de andra kandidaterna? Vi vet ju inget om dem, säger Aida, en kvinna som har bussats in till valmötet från en Kairoförort.
Man får leta efter något annat ansikte än presidentens på valaffischerna som syns överallt på 15-miljonersstaden Kairos myllrande gator. Tv-sända debatter med sina utmanare har statschefen inte heller nedlåtit sig till. Inga oberoende eller utländska valobservatörer tillåts på onsdag, endast den statliga valkommissionens egna.
- Detta är inget verkligt val. Hur kan det bli en ärlig tävlan när gatorna är fulla av propaganda för Mubarak? Och titta här i dagstidningen, allt handlar om presidenten, fräser den vithårige George Ishaq i sitt mörka kontor i Kairo.
Han står i spetsen för proteströrelsen Kifaya - Nog! - som bojkottar valet eftersom vallagarna gjort det nära nog omöjligt för oberoende kandidater att ställa upp. Ishaq och andra Kifaya-anhängare har upprepade gånger gripits och förhörts efter sina demonstrationer mot Mubarak. Han är övertygad om att alla hans telefoner är avlyssnade.
- Om Mubarak kunde förgöra oss skulle han göra det omedelbart. Men han har omvärldens ögon på sig.
Trots alla frågetecken kring valet har det medfört något fundamentalt nytt i Mubaraks Egypten - en öppen politisk debatt. Kritik mot presidenten yppas högt på ett sätt som varit otänkbart för bara något år sedan. Blotta möjligheten att rösta på någon annan än Mubarak har rört om i den förr så trögflytande egyptiska politiken.
- Visst är det så, säger George Ishaq.
- Men vad blir det för debatt när man pratar med människor som vägrar lyssna? Denna regim vill behålla makten till vilket pris som helst.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!