Renkalvar tappar tänder och svälter ihjäl

30 renkalvar har dött i en för renskötseln ovanlig infektion. Forskare vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, i Uppsala tror att det är nekrobacillos som renkalvarna i Udtja sameby har drabbats av.

DRABBAS. Tänderna lossnar och käken blir skör. Omkring 30 kalvar har drabbats.

DRABBAS. Tänderna lossnar och käken blir skör. Omkring 30 kalvar har drabbats.

Foto:

Kåbdalis2013-07-05 07:00

– Det är en obehaglig upptäckt. Infektionen gör att kalvarna tappar sina tänder och att käken blir väldigt skör, säger Rune Stokke, ordförande i Udtja sameby.
De drabbade renarna är i sin helhet kalvar som är födda i hägn och det var när samebyn började pejla utsläppta kalvar som man förstod att något inte stod rätt till. Runt 15 kalvar hade dött och när renskötarna kollade de som stod kvar i hägnet hittades ytterligare 15 smittade som senare avlivades.
– Det finns inga andra alternativ om infektionen har spridit sig. Kalvarna svälter ihjäl ganska så fort när tänderna lossnar, säger Stokke.
Björnprojektet
Just nu undersöker SLU om infektionen går att här-leda till björnprojektet som Udtja sameby tillsammans med Gällivare skogsameby deltar i.
Björnprojektet innefattar bland annat att kalvarna ska födas i hägn för att senare släppas ut och enligt Birgitta Åhman, professor i renskötsel, så kan det vara svaret på hur renarna blivit smittade.
– Bakterien finns i magtarmkanalen hos renar och den kan ge liknande symptom även om jag aldrig har sett det förut på renar, förklarar Åhman.
Gränsen nära
Varken Stokke eller Åhman tror dock att smittan kommer att påverka framtiden för björnprojektet.
– Nej, vi fortsätter. Det är viktigt att vi når fram till ett bra system för renskötseln. Vi måste få ett ersättningssystem som är mera exakt än det vi har i dag och sedan också ett bra sätt att hålla undan björnarna från kalvningsland, säger Stokke.
Men han säger också att gränsen för hur många kalvar som får dö innan målet nås är nära.

Nekrobacillos
Nekrobacillosinfektion med bakterien Fusobacterium necrophorum vanligen hos husdjur.
Den kan börja som klövröta hos nötkreatur eller i hudsår, till exempel vid svansbitning hos smågrisar. Tidig behandling med antibiotika kan vara verksam.
Infektionen sprids ofta i kroppen med blodet, och orsakar vävnadsdöd som utvecklas till bölder i inre organ hos många olika djurarter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om