Det doftar nybakat.
På bordet ligger limpor, bullar penslas och emellanåt viftas det med bakspaden.
Vi är i Kicki Ungas och Marie Nygårds kombinerade bageri och lanthandel och här rusas det mellan butikskassan och ugnen.
Spånade
Duon har olika bakgrunder. Historien om varför de står här började med att familjerna umgicks på en fjällresa.
– Jag berättade om mina tankar på att driva hantverksbutik, säger Kicki Unga.
– Och jag undrade om hon kan leva på det, berättar Marie Nygårds.
Resonemanget kretsade kring vad som är möjligt, vad det finns efterfrågan av, och inte minst vad de vill göra. För nu var de en duo.
– En fundering gällde var turisterna håller till i Jokkmokkstrakten. Svaret är Kåbdalis, säger Marie Nygårds.
A och O
Efter att matvarubutiken i Kåbdalis stått oanvänd ett antal månader öppnade de innan jul 2011 och hyr nu lokaler av Jokkmokks kommun. Namnet blev en ordlek: K & M inbageri och lanthandel.
Tidiga morgnar bakas det, sedan öppnar butiken och så där håller de på hela året.
– Vi sysslar inte med bake-off, det ska vara färskt bröd varje morgon och inga tillsatser, rent mjöl i påsen. Det är jättekul att se hur mycket folk uppskattar nybakat, beskriver Marie Nygårds.
Årsomsättningen uppges till tre miljoner kronor. Kunder är förbipasserande och i kundunderlaget finns byborna, 47 stycken.
– Vintertid skickar vi bröd till skidanläggningen, och husvagnsgästerna där är kunder. Även i Kronogård har vi kunder. Sedan har vi andra företag som vi levererar till men vi har inte leveranser till butiker, beskriver duon.
Att ha bageriet och butiken nära Jokkmokk hade inte varit en fördel, påpekar Marie Nygårds. Nu kan kustborna på väg till skidbacken fångas in.