I mars 1975 utbröt den stora skogsstrejken. Strejken startade i Norrbotten och skulle bli en av de mest uppmärksammade arbetsmarknadskonflikterna i svensk historia. Birger Lahtis far var en av alla skogsarbetare som kämpade för fast månadslön i stället för ackordslön. Strejken pågick i tio veckor och slog hårt ekonomiskt mot arbetarna.
– Farsan blev barskrapad som 51-åring. Sedan dess har jag haft en klar bild politiskt, säger Birger Lahti.
I dag är schyssta villkor på arbetsmarknaden en av de frågor han anser viktiga. Svenska villkor ska gälla för arbete i Sverige trots EU:s fria rörlighet och oavsett vilken nationalitet den som jobbar har, tycker han.
– Det måste vara ordning och reda, det måste vara samma löner. Svenska villkor på den svenska arbetsmarknaden så sköter det sig självt, säger han.
1984 började han själv arbeta i skogen och har gjort det sedan dess, varvat med att ta hand om de kreatur som tidigare fanns på gården i Kaarnevaara, sex mil norr om Pajala. Han blev tidigt politiskt aktiv och minns att V när han som ung engagerade sig hade en lokalförening med cirka 70 medlemmar i byn. I dag bor det bara 12 personer i Kaarnevaara. 49-åriga Birger Lahti och hans fru Päivi, 44, tillhör de yngsta invånarna.
– Jag kommer från den glesaste glesbygden och vill ge den bilden. Hur det är att bo i glesbygden, vad det betyder, vilken betydelse basindustrin har haft och vilken betydelse lokala entreprenörer har.
Finns inte den förståelsen i dag?
– Jag är inte säker på det, jag är inte säker på att man till exempel förstår skogsbrukets betydelse och vill försöka bidra med att öka den förståelsen.
Att inflyttningen till Pajala ökar märks kanske inte så mycket i Kaarnevaara. Men i tätorten är det bostadsbrist och Birger Lahti är inte främmande för statliga subventioner till bostadsbyggande för att skynda på tillväxten i Pajala, och kommuner med en liknande situation. Helst vill han se nya hus byggda i trä.
– Subventioner för nybyggnation är en grej som skulle ge resultat direkt. Spekulationerna på bostadsmarknaden har gjort att lägenheter är dyra, man måste göra mer när det gäller bostadsbyggande. Tittar man på Kiruna och Gällivare så är det samma problem där. Bygg i trä och ge lite morötter, säger han.
Birger Lahti driver ingen egen personvalskampanj och valrörelsen drar igång på allvar först i augusti. Bortsett från Almedalsveckan blir det inte speciellt många politiska aktiviteter i sommar. Går det som han hoppas i valet är det här den sista långledigheten på ett bra tag.
– Jag behöver den tiden, det här kan vara den sista semestern på flera år. Efter valet kan det bli jättemycket att göra. Jag känner att vi har en medvind när det gäller valet, säger han.