"Vädret har varit i det närmaste optimalt"
Det omväxlande sommarvädret har varit mycket gynnsamt för potatisodlingar i Norrbotten. I söndags plockades länets första mandelpotatisar upp - strax norr om Polcirkeln.
Foto:
Det är naturligtvis goda nyheter för Karl-Johan Outinen vid Outinens Potatis som köper upp och vidareförädlar potatis.- Det har varit mycket soltimmar så potatisen har fått en lagom hög torrsubstanshalt. För hög halt gör att potatisen kokar sönder och blir mos, för låg halt gör potatisen vattnig och svårare för oss att processa, säger Karl-Johan Outinen. Enligt honom är Lasse Löpare först i Norrbotten och troligen även före odlarna i Västerbotten med att få upp mogen mandelpotatis. "Mandel är bäst"
Det är bråda dagar för det lilla företaget så intervjun med Lasse Löpare får ske i farten, medan mandel efter mandel tas upp av den gigantiska upplockaren. - Kalle ringde och ville ha mer mandel så vi fick rycka ut igen, säger potatisodlaren.Mandelpotatisen transporteras till Outinens anläggning i Haparanda och tvättas och paketeras där. Potatis som plockats på morgonen kan vara i butikshyllan samma eftermiddag, upplyser Lasse Löpare. Och enligt honom är det inget snack:- Mandel är bäst. Den blir aldrig vattnig som rundpotatisen kan bli och det finns inget godare är färsk mandel till surströmmingen, säger han och ler saligt.Gillar friheten
Traktorn stävar i ganska god fart över åkern vid Torneälven i höjd med Polcirkeln. Totalt har Lasse Löpare 31 hektar potatisodlingar. Han startade 2003 efter att ha haft flera olika anställningar, allt från snickare till datatekniker. Trots att det kräver stora investeringar så känner han att han valt rätt. Vad är tjusningen med att odla potatis?- Det är friheten. När man har eget kan man påverka sin situation, säger han.Har du funderat på kravodling?- Nej, jag har inte vågat. Mandeln är väldigt känslig för bladmögel så riskerna är för stora. Det är omöjligt att få optimalt näringsinnehåll i jorden utan konstgödsel. Visst är det lite bättre betalt för kravodlat men det borde vara mycket mera, säger han.Kurirens utsände passar på att plocka med sig ett par gyllene knölar hem till middagen som blir klassisk Dopp i kopp. Mandeln doppas i smält smör med lite spad från potatiskoket och hackad lök. Det vattnas redan i munnen.
Gammal potatissort som odlas främst i norra Sverige. Tros ha kommit till Sverige från Frankrike på 1700-talet. Avkastningen är låg jämfört med de moderna sorterna. Sorten är känslig för många sjukdomar, speciellt bladmögel. Sorten kokar lätt sönder på grund av den höga halten torrsubstans. Den mandelliknande, smala formen gör dock att potatisen snabbt blir färdigkokt.Källa: Nationalencyklopedin
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!