Isigt nyår i Juoksengi

En isbar med 500 tillhörande isglas, en isvak och ett fyrverkeri i de svenska, finska och ryska färgerna. Det är några av de saker som nyårsfirandet i Juoksengi bjöd på. Ungefär 1.000 personer kom till platsen för att välkomna det nya året - tre gånger om!

JUOKSENGI2007-01-02 06:00
Över 300 ljusmarschaller lyste på nyårskvällen upp isen när Juok­sengi byaförening för sjunde året i rad arrangerade sitt spektakulära nyårsfirande, "We do it twice". De gästande fick möjlighet att först fira nyår på den finska sidan, och sedan göra om samma procedur på den svenska. Avståndet mellan länderna är över isen cirka 300 meter. I och med de 60 ryssar och övriga utländska turister som fanns på plats firades nyåret i själva verket tre gånger inom två timmar.

20 ton is
En handfull personer i byaföreningen har arbetat med förberedelser inför nyåret. Hans-Göran Outinen, som varit ordförande och huvudansvarig i fem år, kommer inför nästa år lämna över ordförandeklubban till någon annan.
Bland annat krävdes 20 ton is för att konstruera en isbar, ytterligare en isvägg och 500 isglas. Hemligheten bakom dessa vill Hans-Göran Outinen inte avslöja. Den kristallklara isen hämtades upp ur Torneälven och var 55 cm tjock.
- Folk ringde och undrade om vi var tvungna att ställa in på grund av för tunn is, jag vet inte var de har fått det ifrån, säger Outinen.
Nyårsfirandet är det största som händer i Juoksengi under året, tycker han. Många personer både från Sverige och Finland brukar komma till platsen för att deltaga i festligheterna. En orkester finns alltid på plats och det vankas isdans. Den som har lust kan ta ett dopp i isvaken, eller sätta sig i badtunnan. Man visade också upp ett bildspel med de fyra årstiderna.

Mångfärgat fyrverkeri
- Vi vill visa våra utländska besökare att det inte alltid är vinter här.
Ett fyrverkeri värt 25.000 kronor användes vid tolvslaget. Arrangörerna har sett till att raketerna skulle gå i både de svenska, de finska och de ryska färgerna vid respektive nyår.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om