Integration i köket på Juoksengi skola

Bröd bakas i hela världen och nu har världen flyttat in i köket på Juoksengis skola.

DOFTAR. Ann-Christin Tavo låter Robabe Ranimi  från Afghanistan känna på aromen från surdeg.

DOFTAR. Ann-Christin Tavo låter Robabe Ranimi från Afghanistan känna på aromen från surdeg.

Foto: Britt-Louise Spets

Juoksengi. 2010-10-27 06:00
Ämnet för tisdagen var surdegsbröd - ett okänt begrepp för de flesta av deltagarna på den nybörjarkurs i brödbakning som Tornedalens folkhögskola arrangerar tillsammans med Norrskenets ekonomiska förening. Kursen är ett jämställdhetsprojekt för invandrarkvinnor i Övertorneå kommun där entreprenörsskap står i fokus. Projektet kan också ses som ett utmärkt exempel på praktisk integration, enligt projektledaren Eva Juntti Berggren. -  Jag vill att kvinnor ska kunna starta eget och få ut en skälig lön. Maten är en framtidsbransch, säger hon. Spännande
På plats i Juoksengi fanns sex kvinnor som representerade, Burma, Afghanistan, Finland, Estland och Sudan, samt inbjudna elever från naturguideutbildningen vid Tornedalens folkhögskola. I centrum stod kursledaren för dagen, Kerstin Englund, diplomerad rådgivare inom bageribranschen och egenföretagare i samma bransch. -  Jag ger råd om allt från bakning till inköp av maskiner och ekonomi. I dag ska jag visa hur man bakar nyttigt bröd och det ska bli jättespännande att möta flera kulturer. Bröd bakas ju över hela världen, säger hon. Starta eget
Kahdidia Mahamat från Sudan var nyfiken på bakandets ädla konst. I framtiden kan hon tänka sig att starta egen brödförsäljning. -  Jag kan ingenting om bakning, nu vill jag se och lära, säger hon. Robabe Ranimi från Afghanistan tycker om att baka bröd men surdeg var något nytt för henne - precis som för Wah Ehsay och Say Lah från Burma. I både Afghanistan och Burma är det vitt bröd som gäller. Kursen pågår i tio veckor. -  Min förhoppning är att vi också kan baka bröd från deltagarnas hemländer framöver, säger Eva Juntti Berggren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om