Integration i köket på Juoksengi skola
Bröd bakas i hela världen och nu har världen flyttat in i köket på Juoksengis skola.
DOFTAR. Ann-Christin Tavo låter Robabe Ranimi från Afghanistan känna på aromen från surdeg.
Foto: Britt-Louise Spets
På plats i Juoksengi fanns sex kvinnor som representerade, Burma, Afghanistan, Finland, Estland och Sudan, samt inbjudna elever från naturguideutbildningen vid Tornedalens folkhögskola. I centrum stod kursledaren för dagen, Kerstin Englund, diplomerad rådgivare inom bageribranschen och egenföretagare i samma bransch. - Jag ger råd om allt från bakning till inköp av maskiner och ekonomi. I dag ska jag visa hur man bakar nyttigt bröd och det ska bli jättespännande att möta flera kulturer. Bröd bakas ju över hela världen, säger hon. Starta eget
Kahdidia Mahamat från Sudan var nyfiken på bakandets ädla konst. I framtiden kan hon tänka sig att starta egen brödförsäljning. - Jag kan ingenting om bakning, nu vill jag se och lära, säger hon. Robabe Ranimi från Afghanistan tycker om att baka bröd men surdeg var något nytt för henne - precis som för Wah Ehsay och Say Lah från Burma. I både Afghanistan och Burma är det vitt bröd som gäller. Kursen pågår i tio veckor. - Min förhoppning är att vi också kan baka bröd från deltagarnas hemländer framöver, säger Eva Juntti Berggren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!