Tillfälliga boenden kan bli för dyra

Efter att ha tagit in flera offerter verkar hyresnivån på ett modulboende i Junosuando bli för hög.

Magnus Pekkari, vd för Pajalabostäder, säger att priset för ett modulboende i Junosuando skulle bli högt.

Magnus Pekkari, vd för Pajalabostäder, säger att priset för ett modulboende i Junosuando skulle bli högt.

Foto: Hans L. Olofsson

Junosuando2019-11-26 19:58

Pajala kommun gav tidigare i höst Pajalabostäder i uppdrag att titta på lösningar för tillfälligt boende i Junosuando. Anledningen var den stora mängden inrest arbetskraft som finns i byn och omnejd med anledning av Malmtransporter i norrs terminal.

Men efter en första omgång offerter ser prislappen ut att bli för hög, säger Magnus Pekkari, vd på Pajalabostäder.

– Vi har varit i kontakt med några leverantörer och har också jämfört med en tidigare prisuppgift vi hade. Det är svårt med ekonomin i ett modulboende som planeras på kort sikt, speciellt om det ska hyras ut direkt till privatpersoner.

Exempelvis skulle den billigaste lösningen, ett rum på 10 kvadratmeter i begagnade moduler med gemensamt kök och toaletter få en månadshyra på omkring 4 300 kronor, om livslängden på boendet är fem år.

– Men det bygger på att vi inte har något hyresbortfall, alltså att allt är uthyrt. Och det kan man inte riktigt räkna med, säger Magnus Pekkari.

Kommunalrådet Ulrika Hammarström (S) tycker inte heller att den planen är värd att gå vidare med, sett till de offerter som tagits in.

– De förslagen vi fick första svängen var väldigt dyra. Jag tror inte att någon kommer vara intresserad av att betala så pass mycket, säger hon.

Däremot säger hon att kommunen för samtal med en ännu icke namngiven aktör som kan vara intresserad av att bygga någon typ av bostäder i byn.

– Det skulle i så fall täcka den efterfrågan som finns, säger Ulrika Hammarström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!