För arrangörerna bakom Vantfestivalen var det självklart att årets festival skulle ha temat mångfald. Visar upp kollektionerna gör både lokala modeller och asylsökande kvinnor från Irak och Afghanistan.
– Eftersom vi har flyktingar här i Junosuando var det självklart att engagera dem i modevisningen, säger Inga-Lill Poromaa från 11:ans hantverkscenter.
Med stolthet och rak rygg bär modellerna upp kollektionerna. Marju Matsins skapelser är först ut. Hon berättar att hon ville ha in mer färg, volym och rörelse i den här kollektionen än i sina tidigare hantverk.
– Jag vill skapa något som både representerar min identitet i Estland, Tornedalen och alla intryck jag fått från människor jag träffat här, som kommer från hela världen, säger Marju Matsin.
Carina Hardell har skapat huvudbonaderna i papp. Det är ett nytt material för henne. Vanligtvis jobbar hon med ull.
– Med ull är man mer försiktigt, man kan inte slösa material. Med papper blev jag mer hämningslös.
250-300 besökare uppskattar arrangörerna kommer till Junosuando skola för Vantfestivalen under lördagen. Fredagen var Barnens vantfestival. Tanken är dels att locka dem till att skapa men också att lära sig mer om Lovikkavantens historia.
– Det är inte självklart för alla barn att kunna historien om Lovikkavantens ursprung, säger Inga-Lill Poromaa.
Vivianne och Jenny Lundberg får råd från mönsterkreatören Solveig Larsson om hur vänsterhänta kan lära sig sticka. Det är trixigt men det går, berättar Solveig.
– Det är väldigt avkopplande att sticka, jag läste i Land att hjärttakten sänks när man stickar, säger Vivianne Lundberg.